Ердоган: Над 50 000 загинаха при трусовете, цялата страна е ранена, но това няма да попречи на развитието ни

Ердоган: Над 50 000 загинаха при трусовете, цялата страна е ранена, но това няма да попречи на развитието ни
A A+ A++ A

Февруарското земетресение, при което загинаха повече от 50 000 души, разтърси дълбоко Турция и нейния народ. Всички структури на държавата се обединиха, за да се справят с последиците от бедствието. Държавните институции и обикновените граждани се притекоха на помощ на своите сънародници", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към 52-рата сесия на Турската фондация за насърчаване на науката в Истанбул.

Държавният глава на южните ни съседи припомни, че жителите на 11 турски провинции с население от 14 милиона души са усетили последиците от бедствието, съобщи Анадолската агенция. "Бедствието се превърна в дълбока рана за всеки един от 85-те милиона жители на нашата страна. Болката от загубата на сънародници се усеща от цяла Турция", подчерта Ердоган.

По думите на турския лидер сред жертвите на земетресението от 6 февруари има до 900 души, на които са ампутирани крайници.

Ердоган изрази увереност, че Турция и нейният народ могат да преодолеят и това предизвикателство.

"Днес Турция не само се справя с последиците от огромното бедствие през февруари, но и изпълнява един по един мега-проекти, като същевременно оказва цялостна подкрепа на служителите, пенсионерите и работниците. Стъпка по стъпка страната ни постига обявените си цели. БВП на Турция на глава от населението достигна 10 650 щатски долара и това не е пределът", отбеляза президентът.

Държавният глава заяви, че през последните десетилетия Турция е постигнала много неща, които преди са били смятани за невъзможни.

"Страната ни излезе от категорията на държавите, изправени пред икономически и политически кризи. Съвременна Турция постигна наистина исторически постижения в много области - от отбраната до борбата с тероризма, от здравеопазването до образованието, транспорта и енергетиката. Ускорихме икономиката, укрепихме демокрацията, повишихме доверието в турската дипломация и предотвратихме компрометирането на бъдещето на страната", каза Ердоган, цитиран от БГНЕС.

#Реджеп Таийп Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »