Москва: Политиката на Вашингтон е главен източник на рискове за международната сигурност

Москва: Политиката на Вашингтон е главен източник на рискове за международната сигурност
Фейсбук/Ирина Оснач
A A+ A++ A

Днес беше публикувана нова версия на Концепцията за външна политика (КВП) на Русия, одобрена от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Документът определя приоритетните области, целите и задачите на международната дейност на страната и ще бъде пътна карта за руското външно министерство и други министерства и агенции.

Предишната версия на концепцията беше приета през ноември 2016 г.

Русия е своеобразна държава цивилизация, крепост на руския свят и един от суверенните центрове на световното развитие, се посочва в новата концепция.

Документът посочва настоящия курс на САЩ като основен източник на риск не само за Русия, но и за целия свят, поради което Москва възнамерява да премахне "остатъците от господството" на Вашингтон. В КВП се подчертава, че Русия ще изгражда отношения с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо нея и е готова да използва въоръжените си сили както за отблъскване, така и за предотвратяване на агресия срещу нея или съюзниците й.

За ролята на Русия в света

Новата руска концепция посочва, че Русия е уникална държава-цивилизация, огромна евразийска и евротихоокеанска сила, крепост на руския свят. Тя играе уникална роля в поддържането на световното равновесие на силите и осигуряването на мирното развитие на човечеството.

Също така документът изяснява, че отношението на Русия към другите държави ще се определя от характера на тяхната политика - конструктивна, неутрална или недружелюбна.

Гарантиране на сигурността

Русия може да използва въоръжените си сили, за да се защити или да предотврати нападение срещу себе си или своите съюзници, става ясно от КВП. Москва се стреми да осигури сигурност на всички държави в еднаква степен, но само въз основа на принципа на реципрочност, уточнява документът.

Международните отношения като цяло

Русия се стреми към система на международни отношения, която да защитава идентичността и равните условия за развитие на всички държави и за разширяване участието на развиващите се страни в световната икономика, посочва КВП.

Москва също така се определя като подкрепяща международните усилия за защита на универсалните и традиционните духовни и морални ценности.

Русия счита, посочва документът, че противодействието на русофобията, защитата на руския език, култура, спорт, Руската православна църква и борбата за историческата истина са приоритет на нейната хуманитарна политика.

Отношенията със Запада

Русия не се смята за враг на Запада и не се изолира от него, посочва КВП. Тя разчита западните държави да осъзнаят, че конфликтът с Москва няма бъдеще, и да приемат многополюсната реалност.

В същото време приоритет на Русия ще бъде премахването на "закърнелите елементи на господството" на САЩ и други неприятелски държави в световните дела, намаляването на възможностите им да злоупотребяват с позициите си в икономиката и създаването на условия всяка страна да се откаже от своите евентуални неоколониални и хегемонистични амбиции.

Москва вижда в курса на Вашингтон основен източник на риск както за собствената си, така и за международната сигурност, за мира и за справедливото развитие на човечеството като цяло, констатира КВП.

Концепцията отчита, че "САЩ и техните сателити… отприщиха хибридна война от нов тип".

Отказът от антируската политика и независимостта от САЩ биха били от полза за сигурността и благосъстоянието на Европа, смятат авторите на новата концепция.

Отношенията на Русия с останалия свят

Русия вижда необходимостта от превръщането на Евразия в пространство на мир, стабилност, доверие и просперитет – това е водещият проект на Москва за настоящия век, посочва КВП.

Москва възнамерява да обърне внимание на подкрепата на интеграционните процеси в рамките на съюзи в Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Като основна цел в развитието на непосредствените съседи на Русия КВП посочва превръщането на региона в зона на мир, добросъседство и просперитет.

Русия смята за особено важно да задълбочи връзките си с приятелски настроените глобални центрове на сила - Индия и Китай.

Москва също така ще насърчава Африка като влиятелен център на световното развитие и ще активизира сътрудничеството с Латинска Америка.

Русия също така има намерение да засили всеобхватното, взаимноизгодно сътрудничество с приятелската ислямска цивилизация, се посочва в концепцията.

На среща с членовете на Съвета за сигурност президентът Путин посочи, че новата външнополитическа концепция на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в областта на международните отношения.

"Представената концепция, според мен, ще послужи като добра доктринална основа за по-нататъшната ни работа по международните въпроси", заяви той. Путин изтъкна, че разширяването на връзките с конструктивни партньори и създаването на условия неприятелските държави да се откажат от враждебната политика спрямо Русия изискват специално внимание.

Освен това президентът призова за укрепване на суверенитета на Русия, засилване на нейната роля във формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред. "При перспективното планиране на нашите действия е важно да отчитаме целия спектър от фактори и тенденции в международните отношения, да работим за укрепване на суверенитета на Русия, да увеличаваме ролята си в решаването на световните проблеми и формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред", подчерта президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия предполага, че антируските стъпки от страна на неприятелски държави ще бъдат последвани от твърд отговор, посочи руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на Путин с постоянните членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата концепция на Русия е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави, заяви Лавров.

Според дипломат №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва препоръката за неконфронтационна политика спрямо Москва.

"Ясно е фиксирано, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното взаимодействие с Русия е възможно, само ако са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и ако на практика отхвърлят тази политика", заяви министърът. "От нас ще зависи до каква степен Западът ще бъде готов да следва тези препоръки."

Що се отнася до страните - непосредствени съседи на Русия, в концепцията се посочва, че основната цел на Москва в този регион е да се превърне в зона на мир, добросъседство и благоденствие. Отделно в документа се подчертава, че Русия се стреми към мирно разрешаване на международните въпроси в Арктика, предаде БТА.

Ройтерс обърна внимание на казаното от Сергей Лавров, че Русия е изправена пред "екзистенциални заплахи" за сигурността и развитието си от "неприятелски държави".

Руският външен министър заяви в предавано по телевизията заседание на руския Съвет за сигурност в Кремъл, че новата концепция ще очертае как Русия може да предприеме "симетрични и асиметрични мерки в отговор на неприятелски действия срещу Русия", като се позова на "безпрецедентния натиск", оказван върху Русия от западните й врагове.


#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »