Владиката с „Линкълн”-а остава в Синода

Варненския владика Кирил служи пред част от паството си на Никулден (горе), докато друга част от паството му цъка с език пред чакащия го отвън „Линкълн“ (долу). Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка.

Това заяви в четвъртък отец Дончо от Митрополията, който представи пред медиите във Варна изявление на Варненския и Великопреславски епархийски съвет, предаде Дарик.

В сряда в медиите излезе информация, че митрополит Кирил е подал оставка, заради недоволство от управлението в Светия синод.

Ден по-рано владиката беше заснет да пристига на тържествената служба за Никулден във варненския храм „Свети Никола“ с нов автомобил „Линкълн MKZ Хибрид“, модел 2012 г., с какъвто се движи американският президент Барак Обама.

Отец Дончо нарече журналистите „жалки”, докато говорителят на Варненския и великопреславски епархийски съвет представяше позицията за новия автомобил „Линкълн” на митрополит Кирил.

От изявлението на съвета стана ясно, че автомобилът „Линкълн”, който бил предоставен от дарители на варненския митрополит Кирил, струва 36 000 долара.

Според членовете на съвета кола с такава цена не може да бъде наречена „лукс”.

„Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено и несъбуждащо интерес притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда. Поради какво не подхожда на един Архиерей на Българската православна църква да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!”, коментира отец Дончо.

От думите на свещеника стана ясно още, че митрополитът не е подавал оставка, а само е изявявал подобно желание пред Светия синод.

„Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че Кирил пожизнено е архиерей! Така ли лесно се подава оставка от архиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!”, каза още отец Дончо.

Днес „Медиапул” съобщи, че историкът и бивш министър на българите в чужбина Божидар Димитров гледа на историята с „Линкълн”-а „с християнско смирение”.

„Не споделям всеобщото възмущение от автомобила на митрополит Кирил. Колата в никакъв случай не може да се определи като скъпа”, обясни той.

„Ако приемем Светия синод за правителство, митрополитът е все едно министър от този кабинет”, оправда още веднъж Димитров колата на владиката.

#митрополит Кирил #Варна #отец Дончо #Линкълн #Барак Обама #Светия синод #оставка #Божидар Димитров #министър на българите в чужбина #Архиерей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници