Зеленски в Полша за много важни споразумения

Зеленски в Полша за много важни споразумения
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски пристига днес на официално посещение в Полша за разговори в областта на сигурността, икономическата и политическа подкрепа.

Полският президентски съветник по въпросите на външната политика Марчин Пшидач посочи, че визитата е знак за доверие и благодарност към полския народ. Полша е приела повече от един милион украински бежанци от началото на войната в Украйна и убеждаваше западните страни да изпратят танкове и друго въоръжение за украинската отбрана, отбелязва Ройтерс.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников изтъкна, че Варшава е открила пътя за изпращане на изтребители МиГ на украинските въоръжени сили. В момента те разполагат с пет бригади бойни самолети от типа Су-27 и МиГ-29, част от които получени от чуждестранни партньори, уточни военният представител Юрий Игнат.

Очаква се президентът Зеленски да разговаря с полския си колега Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки и да се срещне с украински бежанци.

Според проучване на общественото мнение 82 процента от поляците смятат, че НАТО и Европейският съюз трябва да продължат да подкрепят Украйна, докато тя постигне победа.

От друга страна се засилва недоволството на полските земеделци от безмитния внос на украинско зърно по сила на регламента на Брюксел – въпрос, който също ще бъде разгледан.

#Володимир Зеленски #Полша #Полша и Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »