Балон с хелий се възпламени - дете е с изгаряния по главата

Балон с хелий се възпламени - дете е с изгаряния по главата
A A+ A++ A

Детски балон с хелий доведе до инцидент няколко дни след закупуването му.

В края на месец март родители купуват от уличен търговец, ситуиран на входа на парк "Овча купел", надуваем артикул за детето им.

Няколко дни по-късно, докато детето играе с балона, той се самовъзпламенява, като довежда до изгаряния в областта на главата - на лицето му.

Семейството купува балона на 23 март, 5 дни по-късно балонът се самозапалва в дома им. Родителите подават сигнал към Комисията за защита на потребителите и МВР.

"По случая тече проверка. Балоните попадат в наредбата за детски играчки и този балон е припознат от нашия експерт като такъв. Това са нов вид балони, различни от латексовите, които са масово използвани. Това са балони, които са от фолио. Важо е върху балона да има поставена маркировка, което гарантира, че производителят е приложил европейските норми за безопасност", заяви в "Денят започва" Мирослав Йотов от Главна дирекция "Надзор на пазара".

По думите му е задължително върху изделието или върху етикет върху изделието да бъде нанесено наименованието и адреса на потребителя и на вносителя.

"Задължителни са предупредителните надписи и текстове върху изделието или върху етикет на него. Трябва да се използва под контрола на възрастен. Балоните не трябва да се надуват с уста, а да се използва помпа. Хелият би се запалил, ако има силна искра, в случая предполагам, че е напълнен с друг вид газ", допълни Мирослав Йотов.

Съветите му към потребителите са да не се купуват продукти улични сергии, защото не може да се проследи кой е търговецът, тъй като няма касова бележка.

Кметът на район "Овча Купел" отказа да коментира темата. От Столичния инспекторат заявиха за БНТ, че в същия ден, когато е закуъпен балонът, не са извършвани проверки за търговия на октрито в парк "Овча купел".

#балон #балони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »