Разследват Къро за 5 убийства, Тони Иванов арестуван в Испания (ЗАПИС)

Разследват Къро за 5 убийства,  Тони Иванов арестуван в Испания (ЗАПИС)
A A+ A++ A

За 5 убийства се разследва престъпната група с няколко участници, сред които е Красимир Каменов-Къро, съобщават от прокуратурата. На пресконференция на 16 март бяха публикувани записи на разговори. След това магистрат е получил нова заплаха. Тогава беше изнесена информация за банда, която се занимава с пране на пари и данъчни престъпления. Обвиняемите засега са двама. Арестуван е Дилиян Георгиев, а Тони Иванов успя да избяга в Испания, но наскоро е задържан по искане на прокуратурата у нас.

Тогава стана ясно, че разследваните и други провеждат срещи и разговори за кампания в САЩ и Европа за дискредитиране на институциите у нас и за отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Бяха показани листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното:

"ВТБ“ - руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ;

„Цецо от Белград“ - Укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката.

Иззет е и лист с наименование „Вредители за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие.

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата.
Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата.

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове на разговори между Дилиян Георгиев, който е задържан, обявеният за издирване Красимир Каменов-Къро, обвиняем за подбудителство на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, Овидиу Семенеску, също обявен за международно издирване по разследване за участие в банда за изнудване и „Митко BIRD“, вероятно журналистът Димитър Стоянов. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов, който е в чужбина, но е арестуван.

От това разследване са отделени материали, като са образувани други 3.

Първото е за това, че в периода от 2020 г. до 24 март 2023 г. на територията на България е действала организирана престъпна група за търговия с влияние - отстраняване на магистрати и висши полицейски служители, които пречат на престъпната група. по случая работи ДАНС. Агентите търсят банковите сметки на всички завесени в чужбина.

На Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Дирекция „Инспекторат“ е възложено извършване на проверка за това какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност. Това е по повод информацията от разговорите, че се събират пари, за да бъде отстранен от поста си Михаил Наумов, който е шеф на отдела за тежки престъпления в националната полиция.

В хода на разследването е отправена нова заплаха към магистрат, който работи по случая. Уведомена е Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев.

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев.

Третото разследване е за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31 октомври 2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в София, които са на Къро. В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. В него има комуникация през мобилни приложения на обвиняемия с подсъдимия Цветан Василев, както и с Димитър Стоянов, Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители:

По досъдебното производство за търговия с влияние има и много звукови файлове на разговори на замесените. Три от тях са телефонни разговори на Къро със свидетел по делото, който е бил най-довереното му лице у нас. В записите се говори за различни факти, свързани с престъпна дейност и се споменават следните имена, абревиатури и други: "Цецо Василев", "Овидиу", "Бобока", "Митко Бърд", "Дилиян", "Боян".

От прокуратурата публикуваха и нови чатове между разследваните участници в престъпната група, както и още един от разговорите на Къро със свидетел по разследването. Ето го:

Съдържание на разговор 1

Красимир Каменов: Не бе, брат, .... това е заради Овидиу и заради тоя от Белград - Цецо Василев. Разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ....

Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?

Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.

Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.

Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.

Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.

Свидетел: Щото...

Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора - никой.

Свидетел: Да, да, да.

Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.

Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.

Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.

Съдържание на разговор 2

Красимир Каменов: Това са точно тия - ГДНП, въпреки, че тоя го няма.

Свидетел: Аа, пак отгоре, от Мишо Наумов…

Красимир Каменов: Да, ама не е той тоя път. Други са, но те са пак негови хора..

Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя боклук, бе?

Красимир Каменов: Еми всеки момент, всеки момент, брат, ей това все натискам….

Свидетел: Е…бахтии…

Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки момент, спокойно! Дадено е всичко каквото трябва, чакаме, разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да…

Красимир Каменов: Така, че…сега какво да направим?

Съдържание на разговор 3

Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.

Свидетел: Ааа, добре....добре.

Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, ама нищо конкретно нямат, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе наяве. За сега – пълно мълчание…

Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…

Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати адвокати, това-онова…

Свидетел: Щото се чухме снощи.

Красимир Каменов: Да.

Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К'во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…

Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т'ва му викам... действай, не се помотвай, провери ги тея за какво става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш интервю, какво ще му направят на журналист, а?

Свидетел: Нищо, той си е журналист, какво ще му направят?

Красимир Каменов: Абе, моля ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма как.

Свидетел: Добре, аз утре ще се видя с Боян така или иначе да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…

Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…

Свидетел: …и ще му дам номера на коли….

Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.

Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.

Красимир Каменов: Добре, брат! Айде чао!

Свидетел: Айде!

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол.
Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол.
Писмена комуникация от март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се говори за Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол.
Писмена комуникация от март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се говори за Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол.

Източник: "24 часа"

#Красимир Каменов - Къро #прокуратура #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"