Тотю Младенов: Заетостта остава приоритет догодина

Тотю Младенов: Заетостта остава приоритет догодина
Младенов посочи, че за следващата година се залага същото или близко равнище на безработица, каквото е през настоящата – 11-12 на сто средно годишно. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Заетостта ще бъде приоритет в работата на правителството през следващата година, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Това той каза във Враца в отговор на журналистически въпрос за очакваната безработица през 2013 г., предаде БТА.

Младенов посочи, че за следващата година се залага същото или близко равнище на безработица, каквото е през настоящата – 11-12 на сто средно годишно.

„Предвиждаме увеличение на средствата както по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", така и по Националния план по заетостта”, допълни министър Младенов.

Той не конкретизира какво ще бъде увеличението, но отбеляза, че средствата ще бъдат насочени към трайно безработните и хората с увреждания.

Много голям е интересът към схемите на оперативната програма, насочени към проблема с младежката безработица, посочи той.

По думите му стажуващите младежи вече са над 5 500, като повече от половината остават за постоянно при работодателите, при които стажуват.

Над 2 200 са подадените заявления от младежи и работодатели по схемата „Първа работа", вече са подадени и първите заявления за проекти по схемата „Ново работно място", по която се предвижда и финансиране на фирмите за оборудване на новите работни места, допълни той.

Социалният министър посочи, че досега са усвоени 30 млн. лева от общо 72 млн. от оперативната програма за безопасни и подобряване на условията на труд в предприятията.

Според него до крайния срок – 26 ноември, най-вероятно ще бъдат усвоени и оставащите 42 млн. лева.

Той допълни, че през следващата година социалното министерство ще продължи работата за подпомагане на бизнеса, за да не закрива работни места, а да разкрива нови.

#заетост #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Враца #безработица #Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници