Павлова: Готови сме за зимния сезон

Павлова: Готови сме за зимния сезон
През зимата се поддържат 20 000 километра републикански пътища и 20 000 – общински. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От понеделник фирмите, които са с ангажимент към снегопочистването, трябва да имат нон-стоп готовност за снеговалеж, заяви в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя уточни, че от 5 ноември на фирмите ще се заплаща за всекидневната готовност, която трябва да поддържат.

Министър Павлова каза, че до края на октомври са проверили всички областни пътни управления и снегопочистващи фирми и за резултатите са представили доклад на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи.

„Като цяло в страната имаме готовност за започване на зимния сезон. Ние ще обявим началото му в понеделник – независимо, че времето е добро, трябва да имаме добра мобилизация", допълни министърът.

По думите й към момента има готовност за зимата на 60 на сто от територията на страната, където снегопочистващите фирми са с техника за зимни условия, подсигурени шофьори и налични количества сол, пясък и химикали.

В 40 на сто все още няма пълна готовносткато една от причините е, че техниката и апаратурата на фирмите се намират на техни обекти, уточни тя.

Министър Павлова каза, че са им дали срок до понеделник да ги преместят, а ако това не стане, ще ги санкционират.

Според нея голямо предизвикателство е новото изискване да не се използва пясък за магистралите и първокласните пътища, тъй като се замърсява околната среда.

Изискването е за температури до минус 7 градуса да ползват сол, а при по-ниски – химикали.

При проверката е установено, че на много места нямат необходимото количество химикали.

От гледна точка сигурността и безопасността на гражданите съм спокойна, но се надявам, че ще набавят необходимите количества химикали, коментира Павлова.

Тя допълни, че дублирането на техниката за републиканската пътна мрежа и за общинските пътища е друг проблем, който преодоляват.

През зимата се поддържат 20 000 километра републикански пътища и 20 000 – общински.

Министърът изрази притеснения за общинските, защото все още не всички общини имат договори с поддържащи фирми, а за някои региони стои и проблемът за осигуряване на по двама шофьори за снегорините.

За първи път се въвежда специална наредба, в която са оказани изискванията за зимното поддържане.

Така ще бъдем категорични кога трябва да се санкционират фирмите за неизпълнени задължения, за да подсигурим сигурността на хората, добави министър Павлова.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Плевен #снегопочистване #зимен сезон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници