Политолог: Радев променя тактиката, за да види дали резултатите няма да са различни

Политолог: Радев променя тактиката, за да види дали резултатите няма да са различни
A A+ A++ A

"Не изключвам варианта за невъзможност за формиране на правителство и отиване на нови предсрочни избори. Евроатлантическа коалиция е невъзможна след отказа на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това каза пред БНР политологът Теодора Йовчева.

Тя изказа мнение, че президентът бърза със свикването на Народното събрание, защото има нужда от приемане на бюджет на държавата, а и е видял в предходния парламент, че тактиката на удължаване на времето при връчването на мандатите не е проработила за създаване на редовно правителство: "Сега Румен Радев се стреми да промени тактиката, за да види дали резултатите няма да са различни".

По-голяма вероятност има да се реализира хипотезата ГЕРБ да създаде техническо правителство, смята тя, но подчерта, че все още не ни е ясна позицията на БСП и "Има такъв народ" относно подкрепа за подобен кабинет.

Не се знае дали ще има време за балансиране и очертаване на партия-балансьор в 49-ото Народно Събрание, подчерта политическият анализатор.

По думите на Теодора Йовчева напрежение между ПП и ДБ има още от самото създаване на партията "Продължаваме промяната", с което спря растежът на "Демократична България": "Отношенията между двете формации имат история на напрежение, но рационалната калкулация, свързана с идващите местни избори, играе сериозна роля в стратегическото позициониране и в запазването на коалиционния формат".

Според Йовчева мотивът да не се коалират с ГЕРБ се крие в произхода на ПП-ДБ и на опасенията им да не се обезличат.

"Възраждане" е във възходящ тренд, а коалицията ПП-ДБ е възможно да отбележи спад на следващи предсрочни избори, подчерта тя.


# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници