Честит професионален празник на зъболекарите

Честит професионален празник на зъболекарите
A A+ A++ A

Българските лекари по дентална медицина честват своя професионален празник днес. Датата е избрана, защото на 11 април се почита свети Антипа – покровител на зъболекарите. Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век. Той мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Светецът покровителства професията на зъболекарите.

11 април е и Световен ден за борба с болестта на Паркинсон. Тя е дегенеративно неврологично разстройство и засяга 6.3 милиона души по света. В България хората, които живеят с Паркинсон, са около 20 000 души, като 10 % от тях са в късна фаза на заболяването. Паркинсон е второто най-често срещано неврологично разстройство. Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 година подробно описва болестта и типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Символ на хората, живеещи с Паркинсон е червеното лале.

Днес се отбелязва и Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните. Денят е обявен от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма /ФИР/ и е утвърден с решение на ООН. Така се отбелязва въстанието на концлагеристите от Бухенвалд. На 11 април 1945 г. те нападат стражевите кули, вътрешната и външна охрана на лагера, излизат извън телените мрежи и вдигат знаме над административната сграда на лагера. Войниците и офицерите от СС са обърнати в бягство. Въстанието спасява затворниците от сигурна смърт, защото само ден преди това нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно 3-та дивизия на американските войски напредваща в Тюрингия достигат Бухенвалд. По-рано, на 27 януари 1945 г. съветските войски освобождават най-големия концлагер Освиенцим, близо до Краков в Полша.

#зъболекари #зъболекар #стоматолози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници