България няма да участва в нови преговори и доставки на ваксини срещу COVID-19

България няма да участва в нови преговори и доставки на ваксини срещу COVID-19
A A+ A++ A

България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Първата държава, която подкрепи България е Полша, добави той.

„Република Полша е държавата, която първа подкрепи България в преговорите за изменение на договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Позицията ни е категорична – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които предварително знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме държавата ни сама да определя количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се извършва след доставка", заяви министърът на здравеопазването.

Той обясни, че става въпрос за количества, за които от сега е ясно, че ще подлежат на бракуване. Само през настоящата година България трябва да бракува близо 3 млн. дози, а отделно от тях други 650 хил. дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г.

„В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние трябва да платим – за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Европейската комисия нарича тази такса гъвкавост, а всъщност говорим за разходването на огромен финансов ресурс. И България, и Полша категорично няма да подпишат документ с такъв текст“, беше категоричен д-р Меджидиев.

България и Полша ще изпратят до председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и предложения за работещи решения от страна на двете държави във връзка с казуса.

„Обсъдихме две общи инициативи, едната от които е именно съвместното писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а другата е изпращането на отворено писмо – апел за солидарност до акционерите в Pfizer/BioNTech, с призив да бъдат взети под внимание както общественото здраве, така и актуалната ситуация, в която България и Полша се намират – променена епидемична обстановка и допълнителна натовареност на здравните ни системи в контекста на войната в Украйна. По този начин бихме искали да призовем Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за подновяване на преговорите по изменение на договора“, заяви министърът на здравеопазването на Р Полша Адам Ниеджиелски.

Здравният министър на Р Полша благодари на д-р Асен Меджидиев за поканата и възможността за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на здравеопазването.

Той посочи още, че България и Полша се намират пред сходни предизвикателства както по отношение доставките на ваксини срещу COVID-19, така и относно дигитализацията на процесите в здравеопазването и недостига на кадри в системата. В тази връзка предстоят експертни визити – обмяна на опит между двете държави.


#КОВИД-19 #ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"