Откриха нов щам на COVID-19

Откриха нов щам на COVID-19
A A+ A++ A

Нов по-заразен вариант на COVID-19 предизвиква нов скок на случаите, предупреждават здравните служители.

"Арктурус“, подвид на "Омикрон“, в момента преминава през Индия , а в болниците е обявена тревога и задължителното носене на маски е въведено отново.Експертите смятат, че новият щам XBB.1.16 е причината новите случаи на COVID-19 да се увеличат 13 пъти през последния месец.

Д-р Мария Ван Керхов, техническият ръководител на Световната здравна организация (СЗО) за COVID-19, каза: " Новият щам циркулира от няколко месеца. Той има една допълнителна мутация в шиповия протеин, който в лабораторни изследвания показва повишена инфекциозност, както и потенциална повишена патогенност“. Д-р Ван Керхов добави, че докато XBB.1.16 е открит в други страни, повечето случаи са рефистрирани в Индия. Тази седмица броят на случаите в страната нарасна с 3122 за един ден. Това идва след като министерството на здравеопазването на страната регистрира 40 215 положителни теста за 12 април.

СЗО съобщи, че над 500 000 нови случая на COVID-19 и повече от 2000 смъртни случая, свързани с болестта, са регистрирани от 3 април до 10 април, пише "Телеграф".

#КОВИД-19 #ковид #ковид - 19 #ковид вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"