Първото интервю с Шумахер след инцидента е факт, обществото е скандализирано

Първото интервю с Шумахер след инцидента е факт, обществото е скандализирано
A A+ A++ A

Немското списание предизвика фурор в Германия, след като публикува това, което се смяташе за първото интервю с Михаел Шумахер след инцидента в Алпите, който го остави парализиран. Но това интервю се оказа просто разговор с програма с изкуствен интелект, обучена да го имитира.

Разбира се, последва и вълна от възмущение.

Бившата звезда от "Формула 1" удари главата си в камък, докато караше ски извън пистите във Френските Алпи преди почти десетилетие, получавайки тежки наранявания на главата. Той беше поставен в изкуствена кома.

Въпреки че 54-годишният Шумахер оттогава е дошъл в съзнание, семейството му яростно защитава личния му живот, издавайки само няколко предпазливи забележки, включително в одобрен документален филм на Netflix през 2021 г.

Това направи появата на интервюто в Die Aktuelle, германско клюкарско списание, появило се на първа страница, още по-изненадващо.

Самата статия, под заглавието "Животът ми се промени напълно" и оформена във формат на въпроси и отговори, обсъжда чувствата на "Шумахер" относно инцидента от 2013 г., неговите деца и бъдещето му.

"Животът ми се промени напълно след произшествието. Това беше ужасно време за жена ми, децата ми и цялото семейство", се казва в интервюто. "Бях толкова тежко ранен, че лежах месеци наред в нещо като изкуствена кома, защото иначе тялото ми не би могло да се справи с всичко това. Имах тежък период, но екипът на болницата успя да ме върне при семейството ми."

По-надолу в текста женското списание наистина посочва в няколко изречения, че всичко не е точно както изглежда: "Всъщност има уебсайтове, където можете да водите разговори със знаменитости, но отговорите се предоставят от изкуствен интелект. Но как AI знае личния им произход? Техните бракове, техните деца, техните болести?"

"Както при Wikipedia, някой трябва да е пуснал информацията в интернет. Наистина ли самият Шуми е изписал тази информация от болничното си легло? Или може би някой от семейството му, болногледач или служител? Във всеки случай отговорите звучат измамно реални. Твърде добро е, за да е истина?"

Източникът на "интервюто" изглежда е бил Character.ai, безплатен уебсайт с чатбот с изкуствен интелект. Той симулира отговори от редица известни фигури, включително Алберт Айнщайн, Пол Маккартни и Дж. Р. Р. Толкин, екстраполирайки това, което е писано за тях и изявленията им в публичното пространство, пишат от The Times.

Семейството на Шумахер и неговите представители все още не са коментирали случката.

Борис Розенкранц, основател на блога Übermedien, който анализира примери за измама в германската преса и който пръв коментира статията за Шумахер, каза, че намерението зад нея изглежда е било "по някакъв начин да създаде у читателите впечатлението, че може би Михаел Шумахер наистина е говорил за телесното си състояние".

Die Aktuelle има история в този вид скандали. Преди две години списанието публикува на първата си страница предполагаема снимка на кралица Елизабет, която изглежда показва как гледа тъжно към надгробния камък на херцога на Единбург, което предполага, че е прекарала "самотни часове до гроба му". Всъщност това беше снимка, създадена с фотошоп, като за основа е използван кадър на кралицата, инспектираща конете си в замъка Уиндзор.

#Михаел Шумахер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?