Борисов на консултациите при Радев: До края на май ще сме приели всички закони от ПВУ

Борисов на консултациите при Радев: До края на май ще сме приели всички закони от ПВУ
стоп кадър
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на кабинет с парламентарно представените партии. Първи на "Дондуков" 2 се явиха представители на ГЕРБ-СДС.

Държавният глава постави пред тях въпроси, които касаят близкото политическо бъдеще на страната ни - за внасянето и приемането на държавен бюджет, формирането на правителство, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната.

"Вчера чух амбициозната ви заявка, заедно с ПП-ДБ, за бюджет, в който няма да се пипат разходите, няма да се вдигат данъците и ще има 3% дефицит. Желая ви въображение и успех! Тези многопластовите задачи стават още по-сложни заради фактора време Много български граждани гласуваха за вас, вероятно заради вижданията и опита ви. Важно е да знаем колко време според вас е необходимо за водене на пълноценни преговори за съставяне на правителство, и то с вашите доскорошни и най-отявлени антагонисти. Ако това не стане, имате ли резервен план? И колко време е необходимо за приемане на държавен бюджет?", запита Радев членовете на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна подчерта, че народът е решил, че кабинет без неговата партия не може да се формира. Той обясни, че имат отговори на въпросите, свързани с еврозоната, Шенген, плана за интеграцията.

„Можем да отговорим, и то в много кратки срокове. Въпросът е дали колегите ще преодолеят това какво щели да кажат избирателите на една партия. Някога най-голямата добродетел на дадена формация беше да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното: "Или това, което ние казвме, или нищо”, каза Борисов.

Той подчерта, че е "грехота да се проиграе изключителното единомислие, което имат депутатите от нашата коалиция и ПП-ДБ, само за да не бъде изгубен някой и друг избирател".

На въпроса за сроковете, поставен от държавния глава, отговори Десислава Атанасова. По думите ѝ Правилник на Народното събрание трябва да бъде изработен до следващия вторник.

„С избора на председателя и ръководството на парламента започна истинската му работа. До края на следващата седмица имаме намерение да изберем и състав на комисиите. При най-бързи темпове на работа те могат да започнат своята дейност или в края на следващата седмица, или след 1 май”, каза Атанасова.

По думите й приоритетно ще се разглеждат законите, внесени от Министерския съвет, които касаят ПВУ, еврозоната, Шенген, както и двата закона за реформа в правосъдната система. "Те също са част от Плана за възстановяване и устойчивост", уточни Атанасова.

Тя изтъкна, че от Министерския съвет се очаква да бъдат внесени закони за енергетиката и БНБ. Възможно най-много закони може да бъдат разгледани в рамките на най-малко 2-3 седмици, ако се постигне договореност между политическите партии в 49-ия парламент, подчерта Атанасова.

„Има закони, които са с изключително голяма правна сложност. Затова ще се ползват и експертите, отговорни за подготовката на тези закони”, каза още Атанасова.

Президентът отвърна, че всички оставащи закони ще бъдат внесени. Той припомни казуса с Кодекса за застраховането, който „беше внесен, но някак спонтанно бе отхвърлен”.

# Румен Радев #Бойко Борисов #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »