Как да приготвим вкусна мусака само за 30 минути
Мусаката е традиционно българско ястие, което обикновено е времемко за приготвяне. Но ако нямате толкова време, може да приготвите вкусна мусака само за 30 минути. Ето една рецепта, която можете да използвате:
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 500 г кайма
- 2 глави лук
- 2 домата
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 яйца
- 100 г кашкавал
- 100 г сирене
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям тиган на средна висока температура. Добавете нарязания на ситно лук и го запържете до златисто.
Добавете каймата и гответе я за около 5 минути, като я разбивате с лъжица, за да се раздроби на по-малки парчета.
Нарежете доматите на тънки филийки и ги добавете към каймата. Прибавете червения пипер и солта на вкус. Запържете за още 3-4 минути, докато доматите омекнат.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки.
Наредете половината от картофите на дъно на тава и овкусете със сол и черен пипер.
Сложете върху картофите каймата с доматите и равномерно разпределете.
Нарежете сиренето и кашкавала на тънки парчета и ги разпределете върху каймата.
Нарежете останалите картофи на филийки и сложете върху сиренето.
В купа разбийте яйцата с млякото и овкусете със сол и черен пипер.
Изсипете яйчената смес върху мусаката.
Печете в предварително загрята фурна
Още по темата:
- » Мусака за лениви: Бърза и лесна рецепта с минимални съставки
- » Юлиан Попов: България тъне в траур за мусаката!