Служебното правителство внася бюджет с дефицит 6,4%

Служебното правителство внася бюджет с дефицит 6,4%
стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Служебното правителство внася бюджет, разработен на база действащото законодателство. Това съобщи премиерът Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет в петък.

„При ясно заявената липса на парламентарна подкрепа, след проведени предварителни разговори и анализ решихме да внесем Закон за Бюджета на база действащото законодателство. Предложеният законопроект за Бюджет 2023 г. е с дефицит 6,4% от БВП, който в номинално изражение е почти 12 млрд. лева”. Това заяви премиерът Гълъб Донев при представяне на проекта за Бюджет 2023 г., предаде НОВА.

Служебното правителство и Министерството на финансите е в готовност да съдейства на народните представители за отразяване на всички разумни предложения за ограничаване на бюджетния дефицит, каза Донев.

„За по-нисък дефицит или намалявате разходите, или осигурявате допълнителни доходи”, обясни той. Служебното правителство избра втория вариант, обясни служебният премиер и допълни, че първоначално са подготвили проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с 3% дефицит, който да отговаря на критериите на Пакта за стабилност и растеж и в него са били заложени повече приходи.

Той каза, че са имали разговори с двете най-големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които не са подкрепили промените в данъчното законодателство, предложени от служебното правителство. Подобни становища имаше и от другите партии, допълни Донев.

„Предложения законопроект е с дефицит 6,4 процента от БВП. Със законопроекта не предлагаме промяна в данъчната политика. Затова е необходимо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лева, като в края на годината размерът на дълга ще достигне 46,8 млрд. лева”, подчерта и финансовият министър Росица Велкова.

По думите ѝ приходите имат номинален ръст от 6,1 млрд. лева, а разходите са скочили до 11,8 млрд. лева, което води до допълнително влошаване на дефицита с 5,6 млрд. лева. „Приходите са 35,7 процента за 2023 година”, допълни Велкова.


#държавен бюджет #Гълъб Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"