Депутатите приеха 1.35% дефицит за 2012

Депутатите приеха 1.35% дефицит за 2012
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Депутатите приеха на второ четене дефицит от 1,5 млрд. лева по републиканския бюджет за 2012 г.

Рамката на републиканския бюджет бе първа точка в закона и тя бе гласувана след повече от два часа и половина дебати късно вечерта в четвъртък, като дебатирането по бюджета продължи след това, предаде „Дарик“.

Така в бюджета за следващата година се предвижда ръст на БВП с 2,9%, за който дори финансовият министър Симеон Дянков призна, че е твърде оптимистичен, а дефицитът на консолидирано ниво е заложен като 1,35%.

Всички предложения на опозицията за увеличаване на приходната част бяха отхвърлени. Управляващите не отговориха и на критиките на опозицията, че приходната част може да е много по-голяма, ако се спре контрабандата на цигари.

Отхвърлено бе предложението на Янаки Стоилов от БСП разглеждането на преходните и заключителните разпоредби да продължи в петък.

Според Стоилов с решението за среднощна работа парламентът се превръща в „един механичен орган, в който едни полуспящи хора трябва да натискат бутоните“.

„Трябва да имате самостоятелност на своята воля, ако не сте подложени на някакъв императорски натиск“, двусмислено заяви депутатът от левицата, цитиран от БНР.

Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет през следващата година, е 4,2 млрд. лв., приеха депутатите по време на второто четене на бюджета. Мнозинството не прие предложението на Синята коалиция таванът на държавния дълг да е 1,83 млрд. лв.

Съпредседателят на „сините“ Мартин Димитров заяви, че при създалата се дългова криза в Европейския съюз гласуваният дълг ще доведе до нова нестабилност в страната. От Синята коалиция предположиха, че въпросната сума покрива и финансиране на проекта за АЕЦ „Белене“ и не може да бъде реален буфер, който да бъде използван.

#Парламент #Народно събрание #Бюджетен дефицит #бюджет 2012 #държавен бюджет #Симеон Дянков #финансов министър #икономически растеж #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"