Буламачи от менте кокаин и от хероин навлизат в Европа

Буламачи от менте кокаин и от хероин навлизат в Европа
Агенция Митници - архив
A A+ A++ A

Розов кокаин, който всъщност не е кокаин, а смес от други вещества, както и хероин, смесен с фентанил, навлизат в Европа, съобщи за БТА д-р Борислав Станчев, главен експерт в общинската дирекция "Превенции" във Варна.

"По време на пандемията, тъй като имаше ограничаване на събиранията на хората, се промени моделът на употребата на наркотици", допълни експертът.

По думите му се е променил и видът на употребяваната дрога – по-малко екстази, повече метаамфетамини и канабисови продукти.

"Когато границите бяха затворени и достъпът до "вносни" наркотици бе затруднен, разчиташе се на местно производство", допълни Станчев. Той уточни, че тези промени са довели до по-ниски нива на интоксикациите при младите хора. Освен че дискотеките и училищата бяха затворени, домашните събирания също бяха затруднени, тъй като родителите си бяха вкъщи, обясни експертът. За сметка на това обаче лекарите отчитат увеличение на интоксикациите при пълнолетни, а причината е най-вече по-голямата употреба на алкохол.

В момента ситуацията се връща към предпандемичната, възстановяват се моделите на употреба на дрога, допълни Станчев. Различното е, че на пазара в Европа се появяват нови наркотици. Все по-често навлизат смеси от вещества, които се продават като нещо друго, обясни експертът.

По думите му тази "мода" тръгва в САЩ по време на пандемията, но вече е в Европа. Има едно синтетично вещество - 2СВ, което е отдавна познато в медицината, но не се прилага, а много бързо придобива популярност като алтернатива на екстази, разказа Станчев.

По думите му действието на въпросната дрога е подобно на екстази – предизвиква леки зрителни псевдохалюцинации, различни промени в околните цветове, а употребили споделят, че виждат звуците. Освен това предизвиква еуфория и действа като афродизиак. Производството обаче е скъпо и по време на пандемията в САЩ започва да се продава като 2СВ или като 2С смес от екстази и кетамин (познат за широката публика най-вече като медикамент от ветеринарната медицина).

#кокаин #хероин #дрога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"