Снегорините в „бойна готовност“ да посрещнат зимата

Снегорините в „бойна готовност“ да посрещнат зимата
Близо 90% от снегопочистващата техника или над 3600 машини вече са в очакване на първия сняг, посочи Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 90% от снегопочистващата техника или над 3600 машини вече са в очакване на първия сняг.

Служителите на снегопочистващите фирми ще имат задължението още преди да завали, да излязат и да обработват пътните платна, така че снегът да не залепва по тях и да не се образува пързалка, стобщи председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред БНТ.

За да докажат, че този път снегът няма да ги изненада, снегорини, роторни машини и влекачи дефилираха по магистрала „Хемус" на плюс 14 градуса с обещанието, че до края на зимата ще са денонощно на линия без значение дали е топло или студено.

„Вече фирмите са в т.нар. „бойна готовност" за посрещане на зимата и надявам се тази година снега да не ни изненада!" обяви Лазар Лазаров.

Той посочи, че фирмите, които нямат готовност да посрещнат зимата към 5 октомври - нямат необходимите количества материали по пунктовете, техниката не им е оборудвана, нямат шофьори, вече търпят санкции.

„Срещу предвидените 50 млн. лева за зимна поддръжка не само снежинки*, но и скрежинки ще ловят почистващите фирми," коментира още шефът на Пътната агенция с препратка към миналогодишната закана на премиера Бойко Борисов снегорините „да ловят снежинките още във въздуха".

„Ако не вали сняг, това не значи, че няма предпоставки за обледяване на пътното трасе. Вече влизаме в период, когато има мъгли, те, а и сланите се отлагат по пътното трасе," уточни Лазар Лазаров.

В събота и министър Лиляна Павлова заяви, че страната е готова за посрещане на зимата.

Готовността за зимата беше инспектирана на магистрала „Хемус", тъй като заради неизчистени снгове през януари се наложи уволнението на старото ръководство на държавната фирма „Автомагистрали".

„Затова настоящите й управници ще борят снега с повече техника и шофьори. Мисля, че 100% ще справим със задачата тази година! Ние сме ново ръководство и сме си взели поука от грешките на предишното," каза Огнян Велков, зам.-директор на „Автомагистрали".

Поне 60% от пясъкa, солта и химикалите, с които ще се обработват заснежните магистрали и първокласни пътища, са вече в складовете.

От 28-те фирми в страната помолиха водачите преди пътуване да се оборудват със зимна екипировка. Настойчивият им съвет е при обилни снеговалежи да избягват второкласните и третокласните пътища.

#зимен сезон #снегопочистване #снегорин #Лазар Лазаров #Агенция „Пътна инфраструктура" #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници