Плевнелиев на Азиатско-европейския форум в Лаос

Плевнелиев на Азиатско-европейския форум в Лаос
Президентът Росен Плевнелиев ще участва в 9-ата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум АСЕМ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в 9-ата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум АСЕМ, който ще се проведе в Лаос.

Българският държавен глава ще участва във форума по покана на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, съобщиха от прессекретариата на Росен Плевнелиев.

В понеделник президентът заедно с държавни и правителствени ръководители от ЕС и Азия ще има работна среща с министър-председателя на Лаоската народнодемократична република.

В първия ден от визитата си във Виентян държавният глава ще проведе поредица от срещи с премиера на Китай Вън Цзябао и с министър-председателите на СР Виетнам Нгуен Тан Зунг, на Република Корея Ким Хуанг Шик и на Сингапур Ли Сиен Лун.

В Националната съвещателна палата в лаоската столица президентът Росен Плевнелиев ще бъде посрещнат от президента на Лаос Чумали Саясон, след което ще участва в церемонията по разширяването на АСЕМ с Швейцария, Норвегия и Бангладеш.

Президентът ще присъства на церемонията по откриването на 9-ата среща на върха на Азиатско-европейския форум и ще направи изказване на тема „Глобално икономическо предизвикателство: споделяне на опита от финансовата криза" в първата пленарна сесия на форума, посветена на икономически и финансови въпроси.

С изказвания в рамките на сесията ще участват президентите на Франция Франсоа Оланд, на Чешката република Вацлав Клаус и на Индонезия Сусило Бамбанг Юдойоно и правителствените ръководители на Япония, Италия, Сингапур, Австралия, Белгия, Виетнам, Тайланд.

Програмата на Росен Плевнелиев във вторник предвижда срещи с президентите на Лаос и на Монголия - Чумали Саясон и Цахиа Елбегдорж.

На втория ден от Срещата на върха на АСЕМ държавните и правителствените ръководители на държавите участнички ще разгледат въпроси на социалното и културното сътрудничество, регионални и глобални въпроси, както и бъдещото развитие на платформата за диалог.

Деветата среща на върха на АСЕМ ще се проведе под наслов „Приятели за мир, партньори за благоденствие".

Сред участниците във форума са президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на ЕК Жозе Барозу, президентите на Франция, Кипър, Чехия, Индонезия, Република Корея, Латвия, Монголия, Мианмар, Филипините, Конфедерация Швейцария, султанът на Бруней, правителствени ръководители и министри на държави от Европа, Азия и Тихоокеанския регион.

Азиатско-европейският форум АСЕМ е процес на диалог и сътрудничество между Азия и Европа.

Във форума участват 48 страни и две организации, в това число 19 страни от Азиатския регион, включително държавите - членки на АСЕАН – Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините, както и Китай, Япония, Република Корея, Индия, Монголия, Пакистан, Русия, Австралия и Нова Зеландия, а също така Секретариатът на АСЕАН, 27-те държави членки на Европейския съюз и Европейската комисия.

АСЕМ е създаден през 1996 г. в Банкок, а България е одобрена за член на форума на 1 януари 2007 г.

АСЕМ е политически форум, като основните му цели са свързани със сътрудничеството Азия - Европа в политическата, икономическата и социално-културната област.

Форумът поставя акцент върху развитието на контактите на най-високо равнище и върху насърчаването на сътрудничеството на различни нива.

Понастоящем държавите членки на организацията обхващат 58% от световното население и 60% от световната търговия.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #АСЕМ #Лаос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници