Вирусолог: СЗО се готви да обяви края на пандемията от COVID-19

Вирусолог: СЗО се готви да обяви края на пандемията от COVID-19
A A+ A++ A

Световната здравна организация (СЗО) е близо до обявяването на края на пандемията от коронавирус, тъй като след поредицата от мутации той вече не представлява такава опасност. Това обяви вирусологът и председател на Италианската агенция по лекарствата (Aifa) Джорджо Палу в интервю за националния ежедневник Corriere della Sera.

"Трябва да обявим края на пандемията. Вярвам, че Световната здравна организация е близо до това, забавянето се дължи на предпазливост“, обяви Палу.

Той отбеляза, че циркулиращият щам "Арктурус“ често причинява настинки и конюнктивити при деца. "Има много кратък инкубационен период, два дни в сравнение с този на предходните щамове от 7-8 дни, което ускорява предаването му, но вирусът спира в горните дихателни пътища, без да навлиза в белите дробове, което прави заболяването леко или асимптоматично“, обясни вирусологът.

По думите му необходимостта от ваксиниране остава само за рисковите групи, сред които и възрастните хора.

"Очакваме официалния сигнал за края (на пандемията от COVID-19 - бел.ред.). Разбира се, живеем в контекст, който от вирусологична гледна точка със сигурност е следпандемичен. Данните за смъртността, заболеваемостта, постоянно хоспитализации също говорят за това“, добави Палу.

По-рано генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че организацията ще може да обяви края на пандемията от COVID-19 в света до края на 2023 г.

#КОВИД-19 #ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"