Отхвърлят бюджета с 6,4% дефицит на първо четене, искат коригиран от МФ

Отхвърлят бюджета с 6,4% дефицит на първо четене, искат коригиран от МФ
A A+ A++ A

Поредна среща на контактната група между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за Бюджет 2023. Представители на двете сили започнаха разговорите по проекта на служебния министър на финансите в парламента. По-късно се преместиха в самото Министерство на финансите.

В Народното събрание двете коалиции потвърдиха, че ще търсят всякакви варианти дефицитът отново да бъде свален до 3%, а не 6,4 на сто, както е заложен.

„Ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен, бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничения, за които сме говорили. Технологично - това ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен бюджетът с 6,4% дефицит. След което да бъде коригиран от Финансовото министерство и да влезе с 3% и конкретно заложени политики”, посочи след срещата Асен Василев. Той допълни, че няма да се пипат социални разходи, заплати и данъци.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС припомни информацията за това, че публичните финанси на държавата са в тежко състояние. „Това, което колегите изложиха като информация, потвърди тези данни от преди близо два месеца. Изискахме да ни бъде предоставена подробна информация, както по отношение на капиталовите разходи, така и по отношение на разходите за издръжка, дивидентите и възможността да бъде начислен 100% дивидент”, каза тя.

Петкова допълни, че основната цел и приоритет е приемането на България в еврозоната, именно затова трябва да има 3% дефицит, съобщава НОВА.

#държавен бюджет #ГЕРБ - СДС #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »