Борисов: По-подготвен за премиер от мен няма, но се дръпнах. И Киро, и Асен да се дръпнат

Борисов: По-подготвен за премиер от мен няма, но се дръпнах. И Киро, и Асен да се дръпнат
Стоп кадър
A A+ A++ A

Кирил Петков и Асен Василев са неприемливи кандидатури за министри. Това стана ясно от коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламентарните кулоари. Той уточни, че ако ПП-ДБ все пак ги предложат, партията му ще даде свои имена на знакови фигури. Първоначално Борисов не искаше да коментира имената, които вече се появиха като варианти и предположи, че това е "изпускане, за да ги чекират".

Както стана ясно снощи, в първоначалния списък на ПП-ДБ за правителство с премиер акад. Николай Денков влизат като вицепремиери Кирил Петков и Асен Василев, вътрешен министър ще е лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, външен - Весела Чернева, а на екологията - лидерът на "Зелено движение" Владислав Панев.

"По-подготвен за премиер от мен няма, но се дръпнах. Трябва и Киро, и Асен да се дръпнат", заяви Борисов.

"Ако считаме, че финансите на държавата са в добро състояние и този, който го е причинил, трябва да е министър - тема на разговор е. Ако считаме, че Атанасов с всички служби на МВР, ГДБОП, Гранична полиция, Вътрешна сигурност, плюс службите ДАНС, цивилно, военно разузнаване - това е абсолютно неприемливо за нас", обясни Борисов. И добави, че в такъв случай естествено ще искат да има хора и от ГЕРБ в кабинета.

"Ако те участват в правителство, ние ще предложим знакови наши фигури - Томислав Дончев, Делян Добрев и подобни", категоричен бе Борисов.

"Като не искат да направим компромис, ще продължим да работим по програмата и ще направим добро за страната - поне да извадим служебното правителство от това да се гърчи как без парламент да прави бюджет", добави той.

А ако не получат имена - ГЕРБ ще се обърне към "другите, които си имат имена - ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане". Ако те са приемливи за тях и ние ще говорим за другите.

"Ако отиваме на избори - преди това да имаме бюджет. Това сме длъжни да го направим с ПП-ДБ. Поне едното да направим, ако имаме бюджет и програма, ако изчистим емоциите, ще се разберем и за физически лица", настоя лидерът на ГЕРБ.

Той обаче призна, че от инат може и да има проблем с кабинета, дори и да има управленска програма. И цитира вица, според който в Ада само българите не ги пазят дяволи, защото сами се теглят надолу в казана.

Борисов подчерта, че след дебата във финансовото министерство вчера е станало ясно, че финансите на държавата са в много лошо състояние.

"Опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство не са правилни, а е дори подло и безотговорно. Тогава президентът с пълно право може да ни нарича шарлатани, безотговорници, каквото и да каже, все ще е правилно", заяви той. И добави, че днес депутатите ще получат бюджета.

"Отговорност и на партиите, които не са в преговорите, но които дружно в предишното НС щедро раздаваха пари, намаляваха данъци, трябва да си понесем отговорност тук в НС, а не да върнем бюджета на финансовото министерство и да искаме те да ни го представят с 3% дефицит. Това е опит Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. Ние също сме вдигнали ръка и сме гласували за много от глупостите в парламента. Това го е направило и ДПС, и БСП, и ИТН, и "Възраждане". Към този момент екипите по програмата работят добре. До края на деня или утре ще имаме обща програма, съгласувана по сектори, като я наложим върху бюджета, тя ще ни даде какви разходи и приходи да залагаме", обяви лидерът на ГЕРБ.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай