Военният министър: Българската военна помощ вече е предоставена на Киев

Военният министър:  Българската военна помощ вече е предоставена на Киев
МО
A A+ A++ A

Виждаме две политически сили, които се противопоставят една на друга. На страната обаче ѝ е нужно правителство. Губи се ценно време в излишни спорове. Време е България да има редовно правителство, за да има страната своята перспектива. България няма нужда от постановки, а от реални действия, не бива да се протака повече. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Президентът няма да чака дълго време преди да връчи първия мандат. Може това да стане следващата седмица, подчерта той.

„Не мога да се оплача от средствата, определени за отбрана. Заложените средства са 1.85 от БВП. Има достатъчно средства за капиталови разходи и за модернизация, надявам се те да не бъдат орязани. Моето желание е те да не се пипат. Така ще има реална възможност да се сключат поне три договора за подобряване на боеспособността на Българската армия. Планираме да модернизираме пехотата. Време е за стартиране на проектите за Сухопътни войски“, обясни военният министър.

Министър Стоянов бе категоричен, че Министерство на отбраната и служебният кабинет никога не са предлагали да се предават нашите изтребители МиГ на която и да е страна. „Никъде не е записано, че други ще охраняват въздушното ни пространство. По-добре с ръждясали руски доспехи, отколкото без доспехи“, подчерта той. Военният министър отчете, че придобиването на нова авиационна техника отнема много време (до 8 години). Правим всичко възможно за изправността на изтребителите ни, с които разполагаме в момента“, увери той.

На въпрос за това дали е нарушавано въздушното ни пространство, Димитър Стоянов заяви, че от 2 август до сега не е регистрирано. „Еър полисинг не може да се изпълнява с ракетно-зенитно комплекси, защото трябва да има визуален контакт с целта“, уточни той.

„Военната помощ за Украйна вече е предоставена. Към момента не виждам какво допълнително може да се предостави. Ние трябва да имаме техника в резерв, освен това се нуждаем от резервни части за нашата руска техника. Цинизъм е да се говори за триъгълните сделки. Грешка беше да се остави страната ни с руско оборудване, а не да се модернизира със западно. Триъгълната сделка на словаците им струва над 700 млн. лева. Спекулира се, че служебният кабинет не е изпълнил решението на НС във връзка с военната помощ за Украйна. Изготвили сме доклад и вече сме го предавали“, обясни военният министър.

„Няма да има заместващи платформи. Ако ние предоставим друга техника, това ще означава, че ние ще се лишим от способности. Предоставили сме това, което е необходимо, както и оборудване, на чието срокът на годност изтича до 3 години“, уточни той.

„Тази война ще продължи дълго. Победа за Украйна ще означава възстановяването на териториалната и цялост, но дали Русия ще е доволна. Никой не може да каже, кога ще свърши тази война. Ясно е, че няма да е скоро. Има реални опасности този конфликт да разрасне към пълномащабна световна война. Има рискове за страната ни, но пряка заплаха – няма“, каза още министърът на отбраната.

Попитан какво ще предаде на наследника си, министър Стоянов заяви: „Приемственост. Надявам се, че ще продължи модернизацията на Българската армия, както и да не се орязват социални придобивки на военнослужещите“.

На въпрос дали би приел да бъде министър и в редовен кабинет, той заяви: „Не бих се обвързал с партийно назначение“.


#Димитър Стоянов #помощ за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"