Турция обяви първите космически пътници

Турция обяви първите космически пътници
A A+ A++ A

Турция обяви Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер за първите космически пътешественици на страната, които ще бъдат изпратени в космоса през последното тримесечие на тази година.

По време на събитието Teknofest, най-големия фестивал за космически изследвания и технологии в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви първите кандидати за космически пътници на страната.

Гезеравджъ - от 21 години пилот в турските военновъздушни сили, ще бъде изпратен на Международната космическа станция и ще прекара там 14 дни.

По време на 14-дневната мисия първият пътешественик ще извърши 13 експеримента, подготвени от водещите университети и изследователски институции в страната, съобщи „Хюриет“.

Атасевер, системен инженер в турския производител на ракети Roketsan в областта на системите за изстрелване в космоса, е обявен за резервен кандидат за космическата мисия.

Резервният кандидат ще извърши суборбитален полет, за да затвърди подготовката си.
Двамата кандидати за космически пътешественици бяха избрани сред над 36 000 кандидатури, уточнява изданието.

Около 750 кандидати, които отговаряха на специфичните критерии за мисията, определени от Министерството на промишлеността и технологиите, бяха включени в следващите процеси на оценка и квалификация.

На кандидатите бяха изпратени първо онлайн тестове, които оценяваха техните способности за критично мислене, психологическо състояние и здравна история.
Министър Мустафа Варанк заяви, че след необходимите оценки на този етап кандидатите преминават през тестове лице в лице.

"Те участваха в индивидуални интервюта с делегации, включващи астронавти, които многократно са пътували в космоса. Всички тестове бяха проведени с наличната в нашата страна инфраструктура с участието на чуждестранни експерти. В резултат на това процесът на подбор на турския космически пътник, който ще отиде на Международната космическа станция, приключи успешно", обясни Варанк.

И двамата кандидати започнаха обучение, предоставено от Axiom Space, базирана в САЩ компания за развитие на космическа инфраструктура.
Те ще преминат теоретична и практическа подготовка, която ще позволи на астронавтите да извършват жизненоважните си дейности в условията на космическата станция.

Варанк заяви, че 20 държави провеждат подобни мисии до космическата станция и Турция също ще влезе в този изключителен клуб.
"Когато по-възрастните ме попитаха какъв искам да стана, границата за мен бяха самолетите в небето. Но мечтите на днешните деца отиват отвъд космоса и хоризонта", изрази мнението си кандидатът за космически пътешественик Гезеравджъ.

„Това е най-голямото щастие, най-голямата чест в живота ми. Целта ми е да работя ден и нощ, за да изпълня правилно историческата задача", каза Атасевер.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"