Омега-3 мастните киселини не потвърждават значението си в превенцията на съдови инциденти

Омега-3 мастните киселини не потвърждават значението си в превенцията на съдови инциденти
A A+ A++ A

Според нов доклад на учени от американската агенция за интегративна медицина (Natural standard) сравнителните проучвания относно влиянието на приема на омега-3 мастни киселини са противоречиви.

Сравняването на резултатите от дългогодишни мултицентрови проучвания показва, че приемът на омега-3 мастни киселини не променя статистически значимо сърдечно-съдовия риск.

Източници на омега-3 мастни киселини са рибеното масло, в което се съдържа докозаексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина, докато в някои ядки и растителни мазнини се съдържа алфа-линоленова киселина.

Няколко рандомизирани клинични проучвания бяха показали, че при хора, преживели сърдечно-съдови инциденти, редовната консумация на риба, рибено масло или хранителни добавки, съдържащи горните омега-3 мастни киселини, намалява риска от фатални и нефатални сърдечно-съдови инциденти, внезапна смърт и смърт по други причини.

Днес събраната информация от редица проучвания, обхващащи 60 680 души, дава основание да се направи заключение, че няма статистически значима полза от приема на омега-3 мастните киселини в тази насока.

Новината е шокираща на база това, което се предполагаше до момента. Остава да се работи в тази насока още по-задълбочено, за да се открие реалният ефект на омега-3 мастните киселини и ролята им в превенцията на сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници