Премиерът на Сев. Македония отива утре в САЩ, но Байдън го отсвирва

Премиерът на Сев. Македония отива утре в САЩ, но Байдън го отсвирва
A A+ A++ A

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заминава на работно посещение в САЩ, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие. В делегацията му са включени и вицепремиерът по политиките за добро управление и министърът на външните работи Буяр Османи.

Работното посещение започва на 3 май 2023 г. и е по покана на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН, като е предвидено Ковачевски да говори на откритото заседание на Съвета за сигурност в централата на ООН в Ню Йорк.

Като част от програмата за отбелязване на 30-ата годишнина от членството на Република Северна Македония в ООН, Ковачевски ще се срещне с високопоставени представители на УНИЦЕФ и Програма на ООН за развитие (ПРООН), ще говори на прием в ООН по повод годишнината от членството на страната в организацията, ще участва в панелната дискусия, посветена на превантивната дипломация, посредничеството и политиката на приятелство и ще направи изказване на събитие, организирано по повод Деня на македонския език, пише в съобщението.

Във Вашингтон Димитър Ковачевски ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, със специалния представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник на държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, със заместник- съветника по националната сигурност на САЩ Джонатан Файнър, съветника на държавния секретар на САЩ Дерек Шол и с няколко американски сенатори и конгресмени. В програмата му е включена и среща и с членовете на борда на Атлантическия съвет.

Предвидена е и среща с представители на македонската диаспора в САЩ, пише в съобщението, цитирано от БТА.

#Северна Македония #Димитър Ковачевски #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »