Продължава разследването на опита за атентат срещу Гешев – уликите и версиите за взрива

Продължава разследването на опита за атентат срещу Гешев – уликите и версиите за взрива
A A+ A++ A

Продължава разследването на взрива срещу колата на главния прокурор Иван Гешев. След извършения втори оглед на мястото следователи иззеха множество допълнителни улики. Очаква се да стане ясен химическият анализ на взривното вещество.

На този етап от МВР и следствието не са единодушни дали има заподозрени. От вътрешното ведомство обявиха, че има такъв, а следователите нямат подобна информация.

Веселин Герджиков е собственик на конна база в близост до мястото на взрива. Негов служител е усетил ударната вълна, чул е експлозията и видял дима след нея. На завоя в участъка през 10-тина дни ставали катастрофи, каза още Герджиков пред NOVA.

Пламен Василев е експерт по антитероризъм. По думите му дълбока дупка в следствие на взрива няма. Според него устройството е било поставено на поне метър под нивото на пътя.

„Не е ясно защо е било поставено това взривно устройство, ако целта е била да се порази автомобил и лица в него, под пътя. На практика голяма част от взривната вълна е отишла в атмосферата нагоре и под ъгъл, издигаща се над пътя”, коментира експертът.

Той обаче е категоричен, че не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент. По думите му бронираните коли се изпитват стандартно с 15 килограма тротил на 2 метра разстояние и 5 килограма под колелото. Подобни автомобили тежат около 4 тона, уточни Василев.

Според експерта по антитероризъм мотивът за покушение може и да е личен. Той посочи като евентуални заподозрени имената на Васил Божков, Къро, Цветан Василев.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"