БХК: Марковска и Анастасов да подадат оставки

БХК: Марковска и Анастасов да подадат оставки
Според Комитета за съдии в Конституционния съд са необходими високи професионални и нравствени качества, които включват, на първо място, усет и почит към върховенството на закона. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Венета Марковска и Анастас Анастасов да си подадат оставките като избрани членове на Конституционния съд, призоваха от Българския хелзинкски комитет (БХК) в отворено писмо до медиите.

Според Комитета за съдии в Конституционния съд са необходими високи професионални и нравствени качества, които включват, на първо място, усет и почит към върховенството на закона.

„Вие не сте се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества в този смисъл, дори напротив“, смятат от Комитета.

В писмото се посочва още, че съдия Марковска е вече „печално известна с неубедителните си и непоследователни твърдения за факти, които трудно могат да бъдат оборени, предвид публикуваните в пресата данни за тях“.

„А това са факти, силно смущаващи, дори от гледна точка на невисоки нравствени и професионални качества. Самите факти, както и това, че Вие говорите противоречиво по тях, Ви представят като човек без качества за конституционен съдия“, казват още от БХК.

„Един конституционен съдия мисли, на първо място, за това, какво има да изгуби върховенството на закона. То е много, във Вашия случай. Именно това е причината да подадете оставка и пречката да се закълнете. Върховенството на закона ще бъде трайно, за много години, накърнено в представите на хората, ако човек като Вас, белязан от толкова много симптоми на беззаконие, стане съдия в Конституционния съд“, продължават от Комитета.

По отношение на Анастас Анастасов в отвореното писмо се казва, че той е известен като юрист, формиран в полицейската школа, работил на невисок пост в съдебната система и политически доверен на управляващата партия.

„Вътрешният министър Цветанов Ви определи публично като съдия, който проявявал „лоялност към държавата“. Известен сте също с това, че заявихте като зам.-председател на  НС на журналистически въпрос дали не Ви притеснява случай на подозрително „самоубийство“ на заподозрян в ръцете на полицията: „Притеснява ме това, че журналистите много питат“, казват от БХК.

Според активистите, ако Анастасов е бил подходящ за конституционен съдия, то щял да бъде, че е немислимо – „още повече в качеството си на парламентарист“, да изпитва, още по-малко да заявява публично, „критика“ към журналистическа дейност.

„Също така щяхте да разбирате, че съдията дължи лоялност не на държавата, а на закона, защото е единственият защитник на личността срещу произвола на държавата. Щяхте да знаете и че е лошо вътрешен министър, тежко дискредитирал се с безогледните си опити да превърне България от правова в полицейска държава, да ви нарича публично „Наско“ и да ви хвали за Вашата „лоялност“, критикуват още от БХК в писмото.

Според тях, ако Атанастасов стане член на Конституционния съд, гражданите ще намерят сериозна причина да изгубят уважението си към тази институция, в тежък ущърб на върховенството на закона и демократичното общество

#БХК #Венета Марковска #КС #Конституционен съд #Анастас Анастасов #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Българският хелзинкски комитет #писмо #съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници