Радев: Връчвам мандата на ГЕРБ идния понеделник, в НС вършат абсурди

Радев: Връчвам мандата на ГЕРБ идния понеделник, в НС вършат абсурди
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на 15 май, понеделник. Той следва да бъде получен от първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Формацията на Бойко Борисов трябва да излъчи и кандидат-премиер, който да получи мандата в понеделник.

Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Държавният глава смята, че вероятността за съставяне на кабинет с първия мандат е най-голяма.

Той обаче разкритикува остро парламентарните формации. Новото Народно събрание било свикано преди месец, а не произвело до момента никакъв резултат.

"И за мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели. Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете и на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Това е безотговорно към хората и към държавата. Затова ще връча първия проучвателен мандат на 15 май - следващия понеделник. И много разчитам това време да използва по най-добрия начин и от Народното събрание, и от партиите", заяви Румен Радев.

Той призова парламентарните формации да осъзнаят своята отговорност и да приемат бюджет и поне най-важните законорпроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Според мен е неправилно да залагаме създаването на правителство и изобщо парламентаризма под знака на местните избори. И ако наистина действията на партиите и техните сметки са подчинени на предстоящите местни избори, това обрича определено на неуспех и работата в парламента, и най-вече работата по съставяне на правителство. Според мен не трябва тези неща да се свързват, това не е политическата логика, когато говорим наистина за отговорност за съставяне на правителство и за приемане на важни закони", заяви държавният глава.

Той отказа да коментира интригата между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Но било важно час по-скоро да се установят както извършителите, така и подбудителите и организаторите на посегателството срещу Гешев.

Но имало нещо по-важно - че българите очаквали прокуратурата най-сетне да започне реална борба с корупцията и престъпността. Служебните правителства внесли много сигнали за корупция, но към момента нямало "придвижване" по тях.

"Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство", посочи президентът.

# Румен Радев #мандат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино