САЩ обявиха нова военна помощ от 1,2 млрд. долара за Украйна

САЩ обявиха нова военна помощ от 1,2 млрд. долара за Украйна

pixabay

A A+ A++ A

Съединените щати обявиха нов пакет от 1,2 млрд. долара за подпомагане на сигурността в Украйна, който ще укрепи противовъздушната отбрана на страната и ще ѝ предостави допълнителни артилерийски боеприпаси, предаде АФП.

Пакетът подчертава постоянния ангажимент на САЩ към Украйна, "като предоставя критични възможности в краткосрочен план, като системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, и същевременно изгражда капацитета на въоръжените сили на Украйна да защитават територията си и да възпират руската агресия в дългосрочен план", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Помощта се предоставя под формата на средства от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, с които се заплаща закупуването на оборудване от отбранителната промишленост или от партньори, а не се предоставя оборудване от съществуващите запаси на САЩ.

По този начин се избягва изчерпването на американските запаси, но това означава, че помощта ще достигне до бойното поле след по-дълъг период от време.

Пакетът включва неуточнени системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, както и оборудване за интегриране на западните системи със съществуващото оборудване на Украйна, което е предимно съветско.

Той включва също така боеприпаси за системи за борба с безпилотни летателни апарати, 155-милиметрови артилерийски снаряди и търговски услуги за сателитни изображения.

Съединените щати са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха международна коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и координираха помощта от десетки държави.

#Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино