Оланд към Азия: Европа все още е икономическа сила

Оланд към Азия: Европа все още е икономическа сила
Европейските лидери, сред които и президентът Росен Плевнелиев, пристигнаха в Лаос за деветата среща на върха на Европейско-азиатския форум АСЕМ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските лидери пристигат в Лаос за голяма Среща на върха, като целта им е да уверят Азия, че засегнатата от кризата Европа все още е икономическа сила, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Лидерите ще участват в 9-та среща на Европейско-азиатския форум АСЕМ.

„Няма съмнение в Азия за способността на Европа да бъде зона на стабилност и растеж", каза той преди срещата на лидерите от Азия и Европа във виетнамската столица, цитираха го „Франс прес" и „Дневник".

Оланд заедно с други европейски лидери като премиера на Италия Марио Монти и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще опита да увери Азия, че продължаващата вече няколко години еврокриза най-накрая е под контрол.

Срещата се приема от експерти като знак за нарастващото значение задлъжняла Европа да намери общ език и най-вече пазар с бързо развиващите се икономики на Азия.

В същото време от кабинета на Оланд заявиха, че са получили уверението на Китай, че страната запазва позицията и сигурността си в еврото и неговата важност.

„Трябва да отидем и да потърсим растежа, там където е той, а растежът е и в Азия", допълни висшият служител.

По покана на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу българският държавен глава Росен Плевнелиев също участва в 9-та среща на Европейско-азиатския форум АСЕМ.

На срещата си с китайския министър-председател Вън Цзябао Плевнелиев изрази надежда България да бъде домакин на следващата Среща на върха между азиатската страна и партньорите й от Централна и Източна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Лаос #среща на върха #Франция #Европа #Азия #икономика #Президент на Франция #президент на ЕК #Франсоа Оланд #Жозе Барозу #министър-председател на Италия #Марио Монти #АСЕМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници