„Алкомет" получи безвъзмездните 3.8 млн. лева по европрограма

„Алкомет" получи безвъзмездните 3.8 млн. лева по европрограма
Снимка: МИЕТ
A A+ A++ A

Шуменският алуминиев завод „Алкомет" получи безвъзмездна финансова помощ от 3.8 млн. лева по оперативна програма „Конкурентоспособност" и процедурата  „Инвестиции в зелена индустрия", съобщиха от министерството на икономиката.

С този проект „Алкомет" АД ще съкрати енергийните си разходи с 30%, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов откриха нови производствени мощности в завода.

Благодарение на тази инвестиция се очаква в началото на 2013 г. капацитетът на валцовия цех да се увеличи от 55 хил. тона годишно до 80 хил. тона, а годишният оборот на предприятието да достигне 200 млн. евро. С реализирането на проекта се очаква да бъдат разкрити нови 36 работни места.

Министър Добрев подчерта, че „Алкомет" АД е най-големият доставчик на европейския пазар на потребителско фолио с пазарен дял от 20%, а за последните 13 години в предприятието са вложени повече от 65 млн. евро.

През 2011 г. „Алкомет" АД получи сертификат за инвестиция клас А в размер на 26.8 млн. лв. за изграждане на леярска линия и фолиев стан.

Премиерът Борисов пък  пожела на металурзите в предприятието, които на 5 ноември имат професионален празник, новата инвестиция да доведе до увеличение на средната им работна заплата, която в момента е 1000 лева.

„Радвам се, че когато се създава същинската икономика, когато се произвежда, когато се изнася това са инвестиции, които са много полезни за България", каза Борисов, цитиран от „Дарик".

Председателят на надзорния съвет на „Алкомет" Фикрет Индже благодари на правителството за подкрепата, която оказва към бизнеса.

„Инвестирали сме 65 млн. евро, за подкрепата, която сме виждали в българските държавници, винаги благодарим", подчерта Инфже.

По думите му, капацитетът на предпиятието ще бъде повишен на 65 000 тона, а оборотът ще достигне 240 млн. евро.

„Алкомет“ е реализирал печалба към третото тримесечие на 2012 г. в размер на 2 958 хил. лева, информира Money.bg.

Общите приходи в края на периода са били близо 200 хил. лева, което е с 6.79 % по-малко спрямо предходния период.  Общите разходи са отчели спад от 5.16 % спрямо предходния период до 195 067 хил.лева.

На събитието присъства и турският посланик Исмаил Арамаз, който отправи молба към министър-председателя да бъдат премахнати „визовите пречки" за турските бизнесмени и да бъде направено ново генерално консулство на Турция и в Шумен.

#„Алкомет" #Шумен #безвъзмездна финансова помощ #европрограма #Оперативна програма „Конкурентоспособност" #министър-председател #Бойко Борисов #министър на икономиката #министър на труда и социалната политика #министър на земеделието и храните #Делян Добрев #Тотю Младенов #Мирослав Найденов #„Алкомет" #Исмаил Арамаз #Турция #посланик на Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници