Политически реакции след предложението за освобождаване на Гешев ОБЗОР

Политически реакции след предложението за освобождаване на Гешев ОБЗОР

Сток кадър/ Нова

A A+ A++ A

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел заяви, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

"Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство. Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани. Изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате". Това заяви номинираната за премиер Мария Габриел.

Ето какви бяха политическите реакции след предложението за освобождаване на Иван Гешев:

“Относно оставката на главния прокурор Иван Гешев ние говорим отдавна. Радваме се, че ГЕРБ започват да мислят като нас”. Това заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

"Идеята за внасяне във ВСС за отстраняването на главния прокурор е добра идея". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Не мисля, че искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от Мария Габриел ще бъде пречка пред разговорите ни с ГЕРБ. В момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно. Темите, които започна Мария Габриел по-рано са обединяващи”, допълни той.

"С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура". Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното правителство, ще бъде внесянето на искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор Иван Гешев, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти.

Ние в МП изследваме много внимателно случая с взрива от 1 май, само мога да поздравя Мария Габриел, но ще трябват повече подробности, посочи правосъдният министър. Според него това, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да се произнесе. МП също няма да стои безучастно. Обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни, каза Зарков.

Според министъра има различни варианти, но "топката е в полето на ВСС".

Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е важен въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат приети законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност. Става дума за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, уточни Зарков.

По думите му в рамките на своя мандат Иван Гешев много пъти е уронил престижа на съдебната власт.

И допълни, че ВСС има основания да се самосезира.

Това е важна политическа заявка, която се ползва от моята подкрепа. Въпросът е как това да не се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС. Как си представяме състав на ВСС, който да се произнесе обективно и да има резултати. Това заяви депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента.

Вторият въпрос е, че след странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка - той вече е вероятно нетърпим и за онези сили, които досега го крепяха. Тук не става въпрос за освобождаване на един човек, който отдавна е изчерпал своята полезност, ако се смени например с човек като Сийка Милева, няма да има съществена промяна. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на ГЕРБ да променим прокуратурата, ВСС, и цялата система, която прави възможна Гешев, Цацаров и Филчев. Идеята не е само смяна на някоя по-удобна фасада със същото съдържание, посочи той.

"Искам да видя дали това включва дълбока промяна на ВСС и прокуратурата или освобождаване от един уморен и износен, изживял времето си кон", посочи той.

"Решението е да продължим разговорите, за да намерим решение. Имаме коалиционни решения и се придържаме към тях", уточни още Христо Иванов.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"