„Набуко" започна процедурата по ОВОС за трасето в България

„Набуко" започна процедурата по ОВОС за трасето в България
Карта: Nabucco Gas Pipeline International GmbH
A A+ A++ A

„Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД обяви, че документацията за трасето от 422 км на българска територия от газопровод „Набуко", свързана с оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е официално предадена за одобрение, съобщават от консорциума.

Документацията, свързана с процедурата по ОВОС е внесена официално в Министерството на околната среда и водите на 31 Октомври 2012 г.

По-рано тази година „Набуко" обяви приключването на процедурата по одобрение на ОВОС за трасето на тръбопровода на унгарска територия, с което получи последните 4 разрешителни през юни.

Райнхард Мичек, управляващ директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ" заяви, че проектът „Набуко" в България е в много напреднала фаза и те поздравяват местния екип с приключването на следващата стъпка в развитието му.

„Набуко" плътно се придържа към най-добрите практики и правила в национален и международен план и е изцяло отдаден да работи за постигането на взаимна удовлетвореност сред всички заинтересовани страни в държавите, през които преминава", добави Мичек.

Марий Косев, управляващ директор на „Националната Набуко компания", заяви, че очакват и занапред да продължат отличното сътрудничество с властите.

„Ще се съобразим с техните бележки и съвети и ще работим с обществеността и различните заинтересовани страни в процеса по одобрение на ОВОС. Освен, че опосредства диверсификацията на доставките на енергийни ресурси и свободата на избор за българските потребители, „Набуко" ще създаде и стотици работни места в България, ще донесе 1 млрд. евро в инвестиции и данъци и ще създаде нови бизнес възможности", посочи Косев.

Внасянето на доклада по ОВОС поставя началото на процеса по Оценка на въздействието на проекта върху околната среда в България.

„Набуко" (представляван в България от „Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД), след консултации ще включи всички бележки на българските власти, произтичащи от официалния преглед на доклада, посочват от дружеството.

Следващата стъпка е предоставянето на обществен достъп до доклада за ОВОС и провеждането на консултации по самото трасе, след което документацията ще бъде върната на властите за окончателно одобрение.

„Набуко" е най-напредналият проект в Южния газов коридор, който цели да транспортира газ от Каспийския регион и Близкия изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа.

Консорциумът за „Набуко" работи в тясно сътрудничество с консорциума „Шах Дениз II" и с „Транс-Анадолския газопровод" (TANAP) и е уверен, че предлага най-доброто решение за включването на нови източници на газ и доставка до широкия европейски пазар.

#Набуко #България #Южния газов коридор #ОВОС #Райнхард Мичек #Марий Косев #Европа #Близкия изток #Каспийския регион #Транс-анадолския газопровод #TANAP

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници