Президент и парламент избират в Турция днес

Президент и парламент избират в Турция днес

pixabay

A A+ A++ A

Турция днес гласува за президент и за членове на 600-местния парламент. Основни съперници за поста държавен глава са настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

"Тези избори са тест за новия модел на управление на 85-милионна Турция, за президентската република, отбеляза в интервю за БНР социологът проф. Исхак Торун и описа нагласите на избирателите:

На първо място в дневния ред на Турция е икономиката, финансовата криза. Турция навлезе в една инфлационна спирала. Въпреки големите икономически стъпки, предприети от Партията на справедливостта и развитието (на Ердоган – б.р.), в резултат на икономическите политики се образува една инфлационна среда. Това сериозно повлия на разпределението на доходите. Породи умора и отчаяние у хората".

Кандидатът за президент на трябва да получи повече от половината гласове, за да спечели на първия тур. Ако не успее, вторият ще е на 28 май. Победителят ще бъде президент за срок от пет години. Освен двамата основни кандидати Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу има и трети претендент - Синан Оган. Четвъртият - Мухарем Индже се оттегли. Гласовете му в днешния вот обаче ще бъдат смятани за валидни, реши Висшата избирателна комисия.

69-годишният Ердоган, който управлява от 20 години, заяви, че ще приеме резултатите от вота и ще се оттегли, ако загуби. Беше категоричен, че ще направи това, което изисква демокрацията, но и изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство, предава БНР.

"Моят народ няма да ви предаде тази страна", зарече се Ердоган.

Той критикува остро изявленията на главния си съперник, че ще наложи санкции на Русия и напомни че Москва е важен икономически партньор.

#избори #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »