Гешев: Лицето Бойко Борисов ме заплаши, питал е къде е семейството ми! Искал е да се прекрати делото "Барселонагейт"

Гешев: Лицето Бойко Борисов ме заплаши, питал е къде е семейството ми! Искал е да се прекрати делото "Барселонагейт"
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев днес излезе и направи дълго и емоционално изявление пред медиите, без обаче да отговаря след него на въпроси. Той даде да се разбере, че няма да хвърли оставка, макар да е заплашван, както той, така и семейството му. Обичам България, гордея се, че съм българин, работя за хората, с нами Бог, така Гешев завърши пресконференцията си, а преди това се нахвърли яростно върху доста хора, сред които "лицето Бойко Методиев Борисов", "лицето Борислав Боби Сарафов" и доста други.

"Преди месеци получих предложение, завоалирано – казват от Бойко Борисов, как да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам политическа карира.

Не го взех насериозно."

А освен това обвърза неволите си с това, че осветлил руския шпионаж и това, че казал, че ще арестува Путин.

"Докато други премиери подаряваха кученца на г-н Путин". После го нарече "лицето Бойко Методиев Борсов", което му се обадило.

"Но явно тогава е почнала организацията нависоко това, което виждаме".

Той говори за първи път, след като номинираната за премиер Мария Габриел, а след нея и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Иван Гешев се върна от САЩ в събота през нощта, а днес по план трябва да замине за Португалия.

Процедурата за неговото отстраняване започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му. Според правилата на ВСС той трябва да бъде уведомен незабавно за искането. В тях обаче не е записано дали това трябва да стане лично, или по електронен път.

"Лицето Бойко Борисов е звъняло на мой приятел и го е питал къде е семейството ми. Получил е отговор, че не се знае, а истината е, че те бяха в приятелска страна, при приятелски прокурор, за да са на сигурно", обясни Гешев, който добави, че се чувства странно, че трябва да се оправдава, че е останал жив след атентата срещу него.

Получих обаждане от прокурор, че до дни трябва да се прекрати делото "Барселонагейт" (което се води по подозрения и публикации, че Бойко Борисов има къща в Барселона, любовница и дете от нея, които се къпят в пари и лукс в Испания). Гешев обяви, че делото е на специален надзор от него и няма да бъде прекратявано, а разследването ще продължи поне до края на годината.

Гешев разкри, че е провел стотици разговори през последните дни и в крайна сметка иска оставката на своя заместник Сарафов, който, ако не я подаде сам - той лично ще предложи на колегията да я гласува.

"Като главен прокурор, съм работил само за България и гражданите, за тяхната сигурност. За мен думи като родина, татковина, отечество, мъжка дума, чест, вярност към приятелите - означават нещо", каза той.

Той допълни, че може да е допускал грешки и е нормално и да е казал някъде нещо непремерено, но работата му била само в интерес на народа.

"Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение - завоелирано. Казаха, че е от Бойко Борисов и е да стана посланик или в Израел, или в Турция. Евентуално да имам политическа кариера може би в неговата партия. Не го взех на серизно, но явно тогава е започнала организацията", разкри Гешев.

Главният прокурор разказа, че вчера, пристигайки от САЩ, е бил поканен днес до 10 ч. да подаде оставка. "Беше споменато моето семейство и че ако не го направя, някой ще натисне "enter" и ще излязат някакви неща и видеоклипове. Бях посъветват да проявя благоразумие, защото животът продължава", разказа той.

"Съветът" е завършвал с думите Don't worry! Be happy". Освен това, по думите на Гешев, е имало "лирични отклонения", че е "сам на скалата, а там духа вятър".

Той определи като "безобразна медийна атака" случилото се сред т. нар. опит за атентат: След тази медийна истерия, която не е случайна, а целенасочена, и опита да се измести опитът за атентат срещу мен - да се оправдавам защо съм останал жив, за мен беше безунто и заради това мълчах", допълни той.

Предвид спекулациите и "обидната, гнусна медийна кампания" срещу него, медийният отдел в прокуратурата го е посъветвал да даде интервю за БНТ.

"Дадох интервю и обясних всичко, което знам като свидетел. Мислех, че темата е приключена, но се оказа, че това е само началото на блицкрига срещу прокуратура", категоричен е Гешев.

Главният прокурор разказа, че миналият понеделник сутринта негов приятел от провинцията близък до ГЕРБ му се обадил и му е каза, че "лицето Бойко Борисов му се е обадило и е попитало къде е семейството на главния прокурор".

"А семейството ми беше в приятелска държавата. Бойко Борисов е посъветвал да спра говоря, защото съм първа, втора, трета новина. Помислих, че нещо му става на този човек, но го подцених. После видях становище в БТА на "лицето Борислав Боби Сарафов. Обадих му се и той каза, че го е срам, но няма какво да направи. Попитах "нали знаеш, че това не отговаря на истината", а той каза "Разбери ме", обясни още главният прокурор.

Във вторник Сарафов се е обадил на Гешев и му е казал, че ще отиде на интервю при Силвия Великова. "Казаха ми да отида при нея. Отивам, за да оправя нещата", заявил Сарафов на Гешев.

"Той даде интервю и всеки може да го чуе. Каза (Сарафов), че ситуацията е сложна и някой трябва да изгори и, че това трябва да е Ясен Тодоров (зам.-директорът на НСлС). Чухме се пак със Сарафов, но той обясни, че няма да го направи и думите му са само за медиите. В сряда разбрах, но не от него, че е внесъл предложение във ВСС да бъде отстранен Тодоров, защото бил давал интервю без негово одобрение", посочи още главният прокурор.

Той уточни, че има медийна стратегия на прокуратурата, която обаче не изисква разрешение от Сарафов. Гешев допълни, че не помни заместникът му да е му искал разрешение за свои изявления.

Това е първото изявление на главния прокурор, след като в четвъртък номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел поиска оставката му. "Първата задача на министъра на правосъдието в моето правителство ще е да внесе искане за оставката на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет", заяви Габриел по време на среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тя поиска оставката му с мотив, че главният прокурор "уронва на престижа на съдебната власт".

Ден по-късно шестима членове на Прокурорската колеги на Висшия съдебен съвет внесоха предложение за предсрочно освобождаване на Гешев. Под искането се подписаха Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова. Предложението за освобождаване на Гешев е заради "тежко нарушение на служебните задължения".

Според прокурорите тежки нарушения са действията на главния прокурор след т. нар. атентат срещу него, както го нарекоха редица магистрати и политици, като в искането за освобождаването му се описва цялата последователност на събитията и участието на мистериозно появилия се израелски експерт.

#Иван Гешев #Бойко Борисов #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »