Хиляди обсадиха парламента: Долу, ГЕРБ, държавата е наша!

Хиляди обсадиха парламента: Долу, ГЕРБ, държавата е наша!
В понеделник се провежда Световен протест на „Анонимните", който освен столицата обхвана още няколко български града. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди млади българи излязоха по софийските улици, за да протестират срещу управлението на премиера Бойко Борисов и политическото статукво в страната.

Над 1000 души, предимно млади хора, се отправиха на шествие срещу властта по софийските улици, предаде БГНЕС.

Те скандираха: „Българи юнаци!", „За България", „Българийо, събуди се!", а също така отправяха и нецензурни възгласи към премиера, като „Бойко, ку*во!".

Протестиращите приканваха хората, като скандираха: „Елате с нас, протестът е за вас".

В началото на шествието се развяваше българският трибагреник, а на един от плакатите бе изписано „Стрижете ни, а като ни одерете кой ще ви плаща?".

Сред лозунгите присъстваше „Честит ден на будителите", като бяха показани снимки на Иван Костов, Златко Баретата, Бойко Борисов, Сергей Станишев, Джордж Сорос, Симеон Сакскобургготски и др.

Протестиращите целят смяна на „45+23"-годишното статукво и политически модел. Много от тях носят маски на „Анонимните", но малко от тях крият лицата си.

Докато преминаваха през улиците на центъра на София протестиращите скандираха и „Мафия!", „Бойко, мутро!".

Те стигнаха до храм-паметника „Свети Александър Невски", където изпяха химна на България и продължиха със скандиранията: „Свобода или смърт!", „Долу ГЕРБ!", „Долу Би Ти Ви!".

След като изпяха химна пред катедралата, протестиращите тръгнаха на импровизирана разходка от едната страна на парламента, но бяха спрени от полицията.

След като не успяха да минат от едната страна на сградата, протестиращите се насочиха към другата.

Докато преминаваха счупиха едно от стъклата на приемната на НС, където се дават пропуски за влизане. След това полицаите задържаха един от протестиращите.

В един момент, докато полицаите задържаха момчето, някой хвърли чаша към Народното събрание.

Пред парламента пристигнаха униформени от жандармерията с щитове и каски и застанаха пред централния вход.

Протестиращите, които и в момента продължават да стоят пред централния вход на НС, посрещнаха униформените с аплодисменти. Те продължават да скандират: „Държавата е наша!".

В понеделник се провежда Световен протест на „Анонимните". В София протестът е съпроводен от шествие.

Целта на организаторите е да излязат на протест най-много хора в Европа и да се предизвика обществен дебат да се търси форма на обществено устройство.

#протест #Анонимните #Бойко Борисов #премиер #ГЕРБ #Би Ти Ви #Иван Костов #Симеон Сакскобургготски #Златко Баретата #Сергей Станишев #Джордж Сорос #България #Храм-паметника „Свети Александър Невски" #Народното събрание #НС #Парламент #София #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"