Иван Гешев се срещна с прокурорите, поискали оставката му (ОБЗОР, ВИДЕО)

Иван Гешев се срещна с прокурорите, поискали оставката му (ОБЗОР, ВИДЕО)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

И в сряда водещата тема е свързана с прокуратурата и вълната от поискани оставки. Прокурорската колегия във Висшият съдебен съвет реши да препрати сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу началника му - Иван Гешев, за разглеждане от Дисциплинарна и Етична комисия, обощава НОВА.

А Съюзът на съдиите призова за отстраняване не само на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, но и на целия Висш съдебен съвет. Темата отекна и в парламента, където правосъдният министър Крум Зарков беше извикан извънредно.

Първа среща очи в очи на главния прокурор Иван Гешев с колегите му, които подписаха искането за оставката му. Процедурни хватки,забележки и спорове белязаха заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Въпреки очакванията, че поне една оставка - тази на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, ще бъде тема на днешното заседание, това не се случи. Но кадровиците се впуснаха в нов спор. Отново свързан с отношенията между Иван Гешев и шефа на Следствието. След като във вторник Борислав Сарафов подал в Съвета сигнал срещу главния прокурор заради нарушение на основни права в Конституцията, темата залегна в основата на заседанието.

Ябълката на раздора се оказа предложението на Калина Чапкънова - една от поискалите отстраняването на Гешев, в дневния ред да влезе сигналът на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев. В него Сарафов твърди, че главният прокурор нерегламентирано е записал телефонен разговор с прокурор Йордан Стоев - също подписал искането за отстраняване на Гешев.

Гешев поиска шестимата прокурори, подписали се за оставката му, да си направят самоотвод. „А, г-жо Чапкънова, вярвайте ми, знам защо всеки един тук е точно днес. И в какво качество”, заяви главният прокурор.

„Аз, мисля че ми дадохте думата, не смея сама да я взема. Да пристъпим към гласуване на дневния ред”, посочи Калина Чапкънова, член на Прокурорската колегия.

Кадровиците изпратиха сигнала на Сарафов в две комисии - Етичната и Дисциплинарната. До края на следващата седмица ще стане ясно имат ли основание във ВСС да започнат проверка по данните в сигнала.

”Ако аз бях в тази ситуация, вероятно за честта на пагона, бих подал оставка, за да спра цялото това неистово говорене по темата и замеряне с обвинения, които трудно биха могли да бъдат доказани. Особено когато става въпрос за дума срещу дума”, посочи Георги Кузманов, член на Прокурорската колегия.

И Георги Кузманов е от шестимата, поискали оставката на Иван Гешев. „На мен ми се обади и ме пита "Защо го направи това нещо сега?" И аз обясних защо съм го направил - защото смятам, че законът трябва да бъде спазван. И твърдението, че над главния прокурор е само Господ - винаги не съм го считам за правилно, защото над главния прокурор е законът”.

Кузманов твърди, че не се притеснява, ако този разговор бъде публично оповестен.

Първа реакция на Съюза на съдиите след скандалите по върховете на прокуратурата. В своя декларация съюзът призовава ВСС да отстрани всички замесени - и главния прокурор Иван Гешев, и заместника му Борислав Сарафов, и неговия заместник Ясен Тодоров.

От Съюза на съдиите искат отстраняването на тримата основни участници в този скандал, за да се осигури обективно и пълно разследване по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност. И още - от организацията настояват, след като тримата бъдат отстранени, Висшият съдебен съвет също да подаде оставки, защото именно те са избрали Гешев, Сарафов и Тодоров. Според съдиите нещата са ескалирали след репликата на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, че се страхува за живота си, защото познава Иван Гешев.

„ВСС изцяло носи отговорността за назначаването както на г-н Гешев, така и на г-н Сарафов, и на г-н Тодоров. И тогава ВСС не взе предвид посочените аргументи и факти, които говореха, че тези хора нямат необходимите качества за длъжностите, на които бяха избрани.
През последните дни всичко това ескалира, като се започне от реакцията на г-н Гешев след предполагаемия атентат срещу него, изказванията на заместника му и на заместника на НСлС Ясен Тодоров. И всичко това завърши в понеделник и продължава и до днес с едни изказвания на всички участници в този скандал, които осветляват доста неприятни, незаконосъобразни контакти, връзки, зависимости на висши магистрати с политици”, подчерта Красимир Мазгалов, съдия и член на Съюза на съдиите в България.

В четвъртък се очаква и първата позиция на двамата председатели на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков.

От своя страна премиерът Гълъб Донев призова за реформа в съдебната система след скандалите в прокуратурата. Той заяви още, че е важно да бъде излъчено работещо редовно правителство, което да се заеме както с изтичащия на 10 юни държавен бюджет, така и с важните закони за страната.

„Когато възвратните глаголи "не се страхувам" и "страхувам се" се използват от представители на българската прокуратура, а не като упражнения по българска граматика, това недвусмислено говори за необходимостта от реформа на съдебната система. И потвърждава усилията на служебното правителство вече втори мандат да отключи законодателната работа в поредното народно събрание по законите за правосъдна реформа”, подчерта премиерът Гълъб Донев.

#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"