Демерджиев поиска публичен регистър на завършените разследвания

Демерджиев поиска публичен регистър на завършените разследвания

Стоп казър/БНТ (архив)

A A+ A++ A

Вътрешният министър Иван Демерджиев призна в пленарна зала, че има дела, които стоят „на трупчета”. Думите му бяха в отговор на неговия предшественик и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, че прокуратурата е „сталинистка” и забавя разследването по някои дела.

„Да, има такива производства – дела „на трупчета”. Когато встъпих в мандата си, имаше множество такива производства, които необичайно се бавят. Актовете на прокуратурата, с които завършва едно наказателно производство, трябва да са публични и подредени в регистър. Тогава всеки ще установява, че производството е приключило, ще преценява и мотивите на прокурора”, каза Демерджиев. Той очаква, че това ще дисциплинира в голяма степен представителите на прокуратурата, когато разследват дела с обществен интерес, информира Нова тв.

Вторият акцент в изказването на Демерджиев за забавените дела е, че голяма част от тях са за престъпления, извършени от магистрати. „Сега компетентни да разследват магистрати са само следователите. За всички е ясно до каква степен може да се постигне обективност и да се довърши едно производство” каза Демерджиев.

Повод за думите му бяха думите на Бойко Рашков – „Нашата единна и сталинистка прокуратура се създава възможност за забавяне на някои дела и е възникнал термин – делата се вдигат „на трупчета”. Докато бях МВР 2022 г. бях информиран за такива, в които прокуратурата или бездейства, или връща обратна информация”, каза Рашков. „Прокуратурата е навлязла в политическия терен и политиката е навлязла в прокуратурата. От такава прокуратура не може да очакваме тя да изпълнява своите конституционни правомощия”, допълни Бойко Рашков.

#Иван Демерджиев #разследвания #публичен регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"