Гешев е призован в понеделник в прокуратурата по проверка за търговия с влияние

Гешев е призован в понеделник в прокуратурата по проверка за търговия с влияние

Стоп кадър/ФБ/Иван Гешев

A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е призован в понеделник в софийската градска прокуратура да дава обяснения по проверка за търговия с влияние. Той уточни, че проверката е във връзка с изявленията му от 15 май. Обвинител номер 1 обяви предстоящия си разпит в рамките на дебати във Висшия съдебен съвет по сигнала на заместника му Борислав Сарафов, в който той твърди, че в нарушение на Конституцията Гешев е записал свой разговор с Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия.

В началото на дебата, който беше по искане на една от последователните критички на Гешев - Атанаска Дишева, и получи подкрепата на мнозинството съдебни кадровици, беше прочетен сигналът на Сарафов. В него той твърди, че Иван Гешев се похвалил на среща със заместниците си тази понеделник - час преди да застане и пред медиите, че има записи, които лично е направил, на над 150 разговора с политици, магистрати и членове на Съвета. И поискал от секретарката си да донесе телефона си и пуснал записа на разговора си със Стоев.

Въпреки, че Гешев вербално декларира, че иска дебат, веднага след като той започна, го парира с новината, че е призован за разпит. Най - общо обясни, че ставало дума за проверка за търговия с влияние или подкуп, но не стана ясно - дали той е жертва или инициатор. По време на изявлението му в началото на седмицата впечатлението, което той остави, че срещу него има обединение за свалянето му от поста.

След разпит в понеделник Гешев обеща да говори пред съдебните кадровици и каза: "Понеже съм прокурор, следовател и полицай, вярвайте ми, освен че мога да кажа, мога и да докажа".

"Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете или някаква част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата, за щастие няма да е за целия Висш съдебен съвет. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата, защото е време политиката - не визирам вас господин Зарков, визирам някои други опити... за политическо влияние върху съдебната власт, включително и в лицето на Висшия съдебен съвет - да излезе от съдебната власт."

Случващото се в прокуратурата днес за първи път коментираха и председателите на двете върховни съдилища - Георги Чолаков и Галина Захарова.

Като втора точка - отново извънредно предложена - този път от Олга Керелска - втората критичка на Гешев още от номинирането му за главен прокурор, съдебните кадровици включиха дебат и по твърденията на заместника му Борислав Сарафов, че началникът му ползва като лична резиденция базата на прокуратурата в Боровец.

Иван Гешев отрече да я използва и обясни, че я ползвали "множество лица от и извън съдебната власт, както и членове на ВСС". Имало документи и те били много интересни. Можело да се разпитат и свидетели.

"Предвид ситуацията около мен, през последните години ходя само в базите на прокуратурата. Предполагам, разбирате защо, не мога ходя дори на ресторант", каза още Гешев, цитиран от БНР.

#Иван Гешев #прокуратурата #търговия с влияние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"