Гешев ще дава обяснения по две прокурорски проверки (ОБЗОР)

Гешев ще дава обяснения по две прокурорски проверки (ОБЗОР)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Нов епизод от войната по върховете на прокуратурата. Главният прокурор ще дава обяснения по две прокурорски проверки - едната свързана със сигнала на Сарафов срещу Гешев, а другата за търговия с влияние заради твърденията на главния прокурор, че са му предлагани посланически постове срещу оставка. Днес и пленумът на Висшия съдебен съвет обсъди твърденията, че Гешев е записвал свои разговори с магистрати и политици, както и данните, че използвал за лични цели базата на прокуратурата в Боровец.

Заседанието започна с кратък дебат дали сигналът на Сарафов, в който се твърди, че Гешев, в нарушение на Конституцията, е записал свой разговор с члена на съвета Йордан Стоев да бъде разгледан от пленума на Висшия съдебен съвет.

"Обществото и в буквалния и в преносния смисъл се тресе от това, което се случва в съдебната система и в частност на прокуратурата, ние да подминем този въпрос и да го оставим неизвестно за кога, просто не съответства на нашите задължения", коментира Атанаска Дишева, член на ВСС от съдийската колегия.

"Аз предлагам да е първа точка. Ще подкрепя за Боровец обсъждането и двете точки и ще направя предложение да са първа и втора точка", заяви Иван Гешев.

Гешев допълни, че по сигнал на Сарафов със същите твърдения е образувана предварителна проверка в Софийската градска прокуратура и очаква да бъде повикан за обяснения по нея.

"Г-н Гешев, бих искала да ви попитам Вие действително ли сте записал 150 разговора с политици, съдии и магистрати, кажете го пред нас?", каза Атанаска Дишева.

"Аз съм главен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите на страната. Мисля, че това е ясно. И съответно мога да го докажа по този начин", заяви Иван Гешев, главен прокурор.

Гешев заяви, че след като даде обяснения пред прокурор, ще говори и пред ВСС.

"Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част или някаква част от членовете на ВСС, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие, няма и да е за целия ВСС. Но си мисля, че това ще подейства така очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата ни", заяви Иван Гешев.

Гешев отговори и на въпроса дали ползва за лични цели базата на прокуратурата в Боровец. Главният прокурор заяви, че ще предостави документи, от които да се види кой и кога е нощувал в т.н. "Къща на регентите". Имало ясни правила както за ползването базата от магистрати, така за плащането на нощувките там. Гешев заяви още, че откакто е главен прокурор отсяда само в бази на прокуратурата.

"Не мога да си позволя да посещавам външни и публични обекти, мисля, че може би ви е ясно каква е причината за това. Включително не съм ходил в тези три години почти на ресторант", заяви Иван Гешев.

На заседанието стана ясно, че къщата на Регентите е предоставена на прокуратурата през 2017 г. от друг състав на съвета и е ползвана и от други магистрати.

Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков коментираха скандалите по върховете на прокуратурата.

"Тревожно е, дори жалко, че 15 години след като България е член на Европейския съюз, трябва да се върнем десетки години назад и да водим битка за независимост", заяви Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд.

"Следва да бъде дадена възможност и спокойствие на Пленума на ВСС да вземе едно обективно и обосновано решение във връзка с това, което се случва", коментира Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд.

Правосъдният министър коментира, че най-късно в края на следващата седмица Висшият съдебен съвет ще заседава по допустимостта на искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Този път нещата няма да бъдат заметени под килима, всичко ще се разбере и ще бъдат взети съответните решения. Трябва да минем отвъд диагнозата, време е за лечението", каза Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

"Оттук нататък предстоят съответните процедури във ВСС, те са уредени в Конституцията и законите на страната. Така че вие всички, както знаете, защото това не е първият случай, излъчването е на живо по БНТ, така че не само всички вие, но всички български граждани ще видят всичко, което е необходимо", заяви Иван Гешев.

В понеделник Гешев е призован за обяснения по прокурорска проверка за търговия с влияние, по твърденията му, че са му предлагани посланически постове, за да подаде оставка, предаде БНТ.


#Иван Гешев #прокурорски проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"