Андрей Райчев: Патриарх Максим спаси църквата в сложния преход

Андрей Райчев: Патриарх Максим спаси църквата в сложния преход
Според Андрей Райчев благодарение на патриарх Максим след смяната на социалистическия режим през 1989 г. Българската православна църква не се е разпаднала. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Патриарх Максим спаси българската църквата от разпад при един много сложен преход, коментира социологът Андрей Райчев часове след кончината на патриарха.

„Патриарх Максим осигури на Българската православна църква оцеляване в нечувано сложен преход, когато имаше много голяма опасност да се разбие на много парчета," заяви социологът в ефира на бТВ.

По думите му, благодарение на патриарх Максим след смяната на социалистическия режим през 1989 г. Българската православна църква не се е разпаднала.

„Ако не беше Максим с неговото мълчаливо и самотно присъствие – нямаше ясно изразени любимци, той просто стоеше и търпеше... Ако не беше това, църквите щяха да станат десетки, да се появят самозванци," каза още Андрей Райчев.

Спасена преди, сега църквата е изправена пред нова опасност, смята социологът. Според него съществува реален риск да бъде избран неморален човек за патриарх в момент, когато съществува огромен духовен дефицит.

Друг проблем би бил да не се направи очакваната реформа. „Обществото уважава църквата, но не във вида, в който е," посочи Андрей Райчев.

„Една голяма част от свещениците сериозно смятат, че не трябва да се занимават с нашия живот, а с връзката на сегашния ни живот с отвъдния. Това са хора неподходящи – те са рожби на друга политическа ситуация," твърди социологът.

Според него възможни варианти за наследници са Видинският митрополит Дометиан, който обаче е възрастен – на 80 години, и Гавраил Ловчански.

Най-голямото „нещастие" за църквата, според Андрей Райчев, обаче би бил Пловдивският митрополит Николай, известен с лепенето на тапети върху икони и със скъпите си коли и часовници.

#патриарх Максим #Андрей Райчев #Българска православна църква #БПЦ #митрополит Дометиан #митрополит Гавраил Ловчански #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници