Нови правила: Без трева и алкохол в Амстердам

Нови правила: Без трева и алкохол в Амстердам

pixabay

A A+ A++ A

В Амстердам вече не може да се пуши трева по централните улици. Градът иска да ограничи посещенията на туристи, които идват само за да се веселят. Въведени са и други промени, пише Deutsche Welle. Ето какви:

"Ама истина ли е това? Забрана на пушене на трева? В Амстердам?", учудва се един турист, докато чете съответната табела в центъра на нидерландската столица.

Точно такова решение обаче е взел общинският съвет. Забраната важи от 25 май 2023 и се отнася за улиците в централната част на града - около квартала на червените фенери. И то не само за туристите, но и за местните, съобщава германската обществено-правна телевизия АРД.

Амстердам се бори със "свръхтуризма"

"Свръхтуризъм" - този термин се използва често, когато се говори за Амстердам в последните години. Каналите, галериите, музеите, заведенията, кафенетата - всички те привличат тълпи от хора към най-големия град в Нидерландия, пише германският вестник "Моргенпост". Градът, който се свързва не само с лалетата, но и със световноизвестни художници като Рембранд, Ван Гог и Вермеер, от години се опитва да ограничи броя на посетителите. Особено тези, които създават проблеми.

Онлайн кампанията "Стой далеч" е специално насочена към британските туристи, които пристигат в Амстердам, за да купонясват, консумирайки наркотици и алкохол. Ако те потърсят в Гугъл ключови думи като "ергенско парти в Амстердам" или "обиколка на пъбовете в Амстердам", вероятно ще попаднат на уебсайтове, предупреждаващи за последиците от прекомерната употреба на алкохол и наркотици. И ще научат много по теми като "глоби", "арести", "хоспитализации" и "вреди за здравето". За момента кампанията е насочена само към млади британски мъже, но скоро организаторите ѝ смятат да таргетират и други потенциални "проблемни гости" на града, идващи от самата Нидерландия и от държавите от ЕС.

Червените фенери и кофишоповете: нови правила

Забраната на пушенето на трева в туристическите квартали е поредната мярка, която цели да ограничи денонощия шум и хаос, които властват в центъра. Въведено е и друго ограничение: заведенията в квартала на червените фенери "Вален" ще трябва вече да затварят в 3:00 вместо в 6:00. Работещите там негодуват - защото именно след 3:00 потокът на клиенти е най-голям.
Т.нар. кофишопове, в които се предлагат както марихуана, така и кексчета с канабис, също ще трябва да затварят врати по-рано - в 1:00. И това е само началото на част от мерки и препоръки, с които властите в града искат до 2035 година да осигурят "по-отговорен туризъм", пише още "Моргенпост".

Какво мислят местните?

Местните са по-скоро скептични за ефективността от новите мерки. "Как ще спрете хората да пушат трева?", пита една жена пред камелите на АРД. "Сериозно? Искате полицията да се разхожда тук и да им забранява да го правят? Никога."

Оскар Костер, който държи кръчма в стария град, смята, че прилагането на тази мярка не е осъществимо. Той припомня, че от години важи забраната за пиене на алкохол на открито, но тя не е дала особени резултати. "Спазването на забраната за употреба на алкохол не се контролира. Навсякъде има знаци за забраната, но не виждам тук служители на реда", разказва Костер. "Как ще го постигнат с тревата? Пожелавам им успех."

Иначе все повече туристи избират да посетят Нидерландия. И то не само Амстердам - редица други градове, включително и плажовете на страната, се превръщат в магнити за туристи. Тази година се очаква броят на чуждестранните гости да достигне 20 милиона души.

#Амстердам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »