МФ отвърна на Нинова: Средствата в Сребърния фонд са налични в пълен размер

МФ отвърна на Нинова: Средствата в Сребърния фонд са налични в пълен размер

inews.bg/Марио Евстатиев

A A+ A++ A

Данните показват, че за нито един период през месеците март и април наличностите на правителството не са по-ниски от законово определения ограничител, което означава, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди. Това заявяват от Министерството на финансите, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини служебния кабинет, че е харчил пари от Сребърния фонд.

Това означава, че не само наличностите на Сребърния фонд, които за посочените периоди са в размер на малко над 3,7 млрд. лв., са налице в пълен размер, но е спазен и ограничителят по отношение на средствата по програми и проекти на ЕС.

Министерството на финансите стриктно спазва законово определените ограничители при управлението на средствата в Единната сметка, съгласно §15 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за прилагане на разпоредбите на ЗДБРБ за 2022 г., ЗБДОО 2022, ЗБНЗОК за 2022 г. (т.нар. удължителен закон). Това е видно от публично достъпните данни на Управление „Емисионно“ на БНБ, както и от публикуваните статистически данни за размера на фискалния резерв на интернет страницата на Министерството на финансите, заявиха още от ведомството.


#МФ #Корнелия Нинова #Сребърен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай