Как депутатите коментираха отложеното решение на ВСС за отстраняване на Гешев?

Как депутатите коментираха отложеното решение на ВСС за отстраняване на Гешев?

стоп кадър

A A+ A++ A

Развитието на процедурата по искането за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор показва колко належаща е нуждата от дълбока съдебна реформа, изтъкна депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова:

„Това, което се развива пред очите ни, за пореден път показва, че институцията на главния прокурор в България не е адекватна на това, от което има нужда обществото, защото главният прокурор явно се занимава с всичко друго, но не и да организира работата на прокуратурата за това да има обективно, пълно, всестранно разследване на всяко престъпление, особено пък на тези от висок обществен интерес. Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото“.

Отложеното решение на Висшия съдебен съвет по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и часове преди обявеното за тази вечер обръщение към нацията бяха сред темите, които депутатите коментираха днес, предава БНР.

Статуквото, което иска да премахне главния прокурор, се разцепи на две, смята лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Тъжното е, когато виждаме, че във ВСС има хора, които всъщност са копчета и като им натиснеш копчето работят, като им натиснеш копчето спират да работят. Това е тъжното, това е унизително, разбирате ли, когато законите се определят заради определени хора и заради определени в момента моментни състояния на силите“.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше лаконичен

„Лакардии!“.

Според Станислав Балабанов от "Има такъв народ" става дума за „битка за влияние в съдебната власт“:

„Какъв ще бъде крайният ефект от всичкото това предстои да разберем, но е логично ние, като политически представени партии, да търсим път наистина да реформираме тази система, за да не допускаме тези игри на влияние повече и това сливане на изпълнителна власт, законодателна власт и съдебна власт в едно. Така, че предстои да видим като зрители какво ще каже довечера главния прокурор, но каквото и да каже той трябва да е в историята рано или късно“.

Изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет е да вземе решение за съдбата на Иван Гешев, коментира Рая Назарян от ГЕРБ-СДС:

Висшия съдебен съвет е част от съдебната власт и взима сам решенията си. Нашата инициатива започва, развива се със законодателната инициатива и с това приключва. Оттам нататък какви решения, как, по какви правила ще ги взима ВСС е изцяло в техните правомощия и не зависи от нас. Ние вмешателство не упражняваме спрямо този независим орган. Могат да дебатират колкото е необходимо преди да вземат своите решения.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"