Тайнствен баровски апартамент в болница "Лозенец" с джакузи и сауна, никой не знаел за него (ВИДЕО)

Тайнствен баровски апартамент в болница "Лозенец" с джакузи и сауна, никой не знаел за него (ВИДЕО)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

500 квадрата лукс в държавна болница. Апартаментът се намира на последния етаж на бившата правителствена болница “Лозенец“. Разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство за помещението няма документация в болничния архив, разкрива Нова телевизия в свое разследване.

Според настоящето ръководство никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено. В него има луксозно обзавеждане, както джакузи и сауна. До апартамента фантом се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е загадка кой е разполагал с него.

Пред Нова телевиция бившият и дългогодишен директор на болницата Любомир Спасов обяснява, че знае за този апартамент, но в него не са инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница “Лозенец”.

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация, разказва настоящият директор на болницата д-р Христо Стоянов. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Стоянов. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.

“Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво”, обясни д-р Стоянов.
По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени “необясними неща”. “Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, поясни д-р Стоянов.

Според зам.-директора на болницата д-р Светлин Сталянов така, както са разположени бюрата и шкафът, най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки. По бюрата има остатъци от праха от телефонна система, поясни той.

В една от стаите има и кухня. “Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. “Щорите са електрически, а прозорецът се отваря”, коментира още зам.-директорът на болница “Лозенец”.
Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов. “Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, уточни той.

Ръководството твърди, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. “Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, каза д-р Стоянов.

Справка показва, че в този период директор на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Пред Нова телевизия дългогодишният шеф на болница “Лозенец” обясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е построен през 2008 г. и е с изрядна документация. Проф. Спасов беше категоричен, че средствата, вложени в него, не са на болницата, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни помещения.

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване).

#Болница Лозенец #апартамент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай