Владислав Горанов: Божков да се връща от Дубай и да говори, не ми пука от нищо

Владислав Горанов: Божков да се връща от Дубай и да говори, не ми пука от нищо
A A+ A++ A

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, който е сред българите, включени в списъка "Магнитски", заяви в "Денят започва", че не се притеснява от обявените намерения на Васил Божков да се върне в България и да свидетелства като защитен свидетел.

Ексфинансовият министър за пореден път заяви, че твърденията на Божков, че е давал пари на Горанов, за да може да развива хазартен бизнес "на спокойствие", не отговарят на истината и заяви, че за него лично е по-добре процесът да приключи, за да е ясно всичко.

"Нямам от какво да се притеснявам, тъй като твърденията в защитната теза на Божков са неверни. Оттам нататък и за мен е по-добре този процес да приключи. Това, което той развива като защитна теза, е негово право. Лично за мен, като засегнат в процеса и набеден от него, ще е изгодно процесът да премине през всички фази, за да е известно на всички какво се е случило. Стоейки в Дубай, той не помага на този процес. Не знам за какви нови защитени свидетели става въпрос, но няма как да има свидетели на нещо, което не се е случило. Нека някой, който има да каже нещо действително, да дойде и да свидетелства, за да премине този процес и да се види. Да заповядат новите свидетели, не виждам защо търсите интрига в това. Да заповяда господин Божков. Няма никакви действия в Народното събрание, свързани с промяна на законодателството. Ако се върнете назад в историята, ще видите, че нито една част в системата за облагане на хазарта, не е променяна в периода, за който твърди Васил Божков", заяви Горанов.

Той каза още, че е задействал процедура за обжалване на включването му в списъка "Магнитски" и че е в контакт с американските власти.

"Това е административна санкция, изработена от администрацията на САЩ в рамките на тяхното законодателство. Не съм горд от факта, но продължавам да смятам, че информацията, на база на която съм в списъка, американските власти са подведени от твърдения", каза Горанов.

Той допусна, че включването му в списъка "Магнитски" може да има общо с Васил Божков или с механизма за контрол на главния прокурор.

"Предполагам, че би могло това да се свързва отново с Васил Божков, но не мога да го твърдя. Факт е и, че в този период имаше ангажимент от страна на ГЕРБ в подкрепа на законодателството, свързано с контрола на главния прокурор. Факт е, че нещата се случиха в края на един парламент, който не успя да материализира това. Дали нещата са свързани - не искам да си придавам такава значимост", каза Горанов.

Към момента Владислав Горанов потвърди, че остава член на ГЕРБ и помага на съпартийците си с експертни консултации по финансовата политика, когато го потърсят за помощ. Каза още и, че поддържа комуникация и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Относно изготвянето на Бюджет 2023 Горанов коментира, че ще много трудно страната да се върне към стабилни финанси. Припомни, че България е била известна с благоразумната си фискална политика след кризата от 1997 г.

"Много бързо забравихме ценностната система да сме консервативни и да се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме. Подобен тип политика, която доведе до това служебното правителство да разкрие една зашеметяваща сметка от 12 млрд. лв. дефицит, е неприемлива, недопустима и е много по-лесно да разпуснеш публичните финанси, особено във фрагментиран парламент и с министър на финансите, който има различна гледна точка по отношение на това колко трябва да се харчи, и сега упражнението ще е много по-сложно да се опитаме да върнем сметките в нормалните граници", заяви Горанов.

#Владислав Горанов #Васил Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници