Правителството вдига над 3 пъти цената на марихуаната

Правителството вдига над 3 пъти цената на марихуаната

pixabay

A A+ A++ A

Прокуратурата масово прекратява дела за наркотици заради ниската стойност, която се определя с наредба още от 1998 г. С този мотив правителството предлага актуализация на цените на наркотичните вещества в постановление на Министерския съвет. По него държавата смята стойността им за нуждите на съдебните производства. Това ще е първа промяна в нея, откакто е приета, пише 24 ЧАСА.

Най-разпространеният наркотик у нас - марихуаната, в момента се оценявала на 6 лева за грам. В новия проект цената се увеличава с 333% до 20 лв. В доклада към постановлението, подписано от правосъдния министър Атанас Славов, пише, че дела срещу арестувани с марихуана често се прекратяват по маловажност заради цената, по която държавата изчислява стойността на забранената стока. За килограм при трафик вече ще се смятат 1600 лева.

Двойно по-скъп - 40 лв., е оценен хашишът. При трафик сумата за килограм ще е 16 хил. лв. Вдига се и цената на амфетамините. Те ще се оценяват на 40 лв. за грам при 12 досега. При трафик сумата е 16 000 лв.

Интересното е, че екстазито е с 10 лв. по-скъпо на улицата, но на едро е оценено с цели 4000 лв. по-малко от амфетамините. Метамфетаминът пък вече ще бъде оценяван на 70 лв. на дребно и 24 000 лв за кг.

Кокаинът отново е без твърда цена. Той ще се смята по специална формула, като водещо ще е активното вещество в него. По същия начин ще се изчислява и хероинът.

В постановлението се добавят и редица нови наркотици, включително дизайнерските дроги, които са се появили след приемането на първото постановление.

“Често оценката се базира на аналогия, като например синтетичните канабиноиди се приравняват на марихуаната”, пише в мотивите си Славов и посочва, че за други наркотици е неприложимо.

#марихуана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници