Нападнаха 14-годишни деца след София Прайд

Нападнаха 14-годишни деца след София Прайд

pixabay

A A+ A++ A

След София Прайд, шествието в подкрепа на ЛГБТИ общността, зачестиха сигналите и свидетелските разкази от столичани, които са били тормозени от противници на инициативата.

Групи от млади момчета в черно са нападали и обиждали както участници в прайда, така и случайни минувачи, заради външния им вид.

Една от историите бе разказана Иван Гуляшки - журналист, чиито дъщеря и племенница са били тормозени и преследвани от радикално настроени младежи, и бе споделена стотици пъти във Фейсбук.

"Случката е следната - те отидоха на Прайда сами. Седели са дълго, забавлявали са се. Когато са си тръгнали, са се качили на "Орлов мост" на автобус 76, и докато са в него някакви момчета започват да се заяждат с тях, питат ги "вие от гей парада ли идвате". Те и двете са на 14 години. Обръщат се към дъщеря ми - "ти мъж ли си". По думите на дъщеря ми те са се пазили, не са си говорили за това, говорили са си за матурите. Просто за били "избрани" заради външния си вид. Една жена в автобуса започнала да им шътка на момчетата. Дъщеря ми и племенницата ми слезли на "Плиска", но момчетата тръгват след тях, гонят ги и ги обиждат. Момичетата тичат и викат "помощ", хората не са реагирали. Влезли са в магазин на "Плиска", там служителка е видяла, че са разстроени, излязла навън, огледала се, но тогава момчетата си били тръгнали. Двете ми се обадиха, бяха много разстроени, дъщеря ми плачеше", разказа Иван Гуляшки.

"Обсъждаме историята, надявам се, че са я преодолели, но това е една травма, която остава за дълго. Това се помни дълго. Това е нещо, което се сънува - как бягаш и викаш "помощ", каза още той.

От своя страна Радослав Стоянов, ЛГБТИ активист и активист за правата на човека, водил редица стратегически дела срещу дискриминацията в България, заяви, че "това е за съжаление поредна проява на едно оскотяване, едно озверяване, което аз наблюдавам през последните години. Едно сгъстяване на облаците, което е крайно неприятно", предава Дарик.

"Отвсякъде сме заляти от пропаганда на нетърпимостта, на крайното неприемане на различието и идеята, че поняога е дори физически допустимо да го унищожаваме", посочи още той.

"Мен ме безпокои нещо друго - това оскотяване, тази омраза, тази атмосфера на омраза, която обхваща тези, които не са организирани - тези квартални момчета, които смятат, че е в реда на нещата да тормозят. Става дума за един стандарт в обществото", коментира от своя страна Иван Гуляшки.

"Под моя пост, понеже нарочно съм тагнал Шествието за семейството, имаше обидени, казваха ми "какво общо има Шествието с това". Те смятат, че няма нищо общо това шествие, което се провежда в същия ден, в същото време, и е очевидно, че като реакция е анти Прайд. Има 365 дни, защо Шествието на семейството се провежда в същия ден?", попита бащата.

Той пожела да се обърне към "всички тези обидени, несправедливо обвинени хора, към организаторите на Шествието като г-н Шкварек, към защитниците на ценностите като Корнелия Нинова и Костадин Костадинов". Иван Гуляшки отправи към тях три въпроса: Одобрявате ли това, което се е случило с моите деца в събота вечер? В случай, че не го одобрявате, какво бихте предложили да се предприеме, за да не се случват повече такива неща? Ако имахте възможност да говорите с нападателите на моите деца, вие лично какво бихте им казали?


#"София Прайд"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници